Rezervacija za : Mesta stare Hanse

Mesta stare Hanse

Podrobnosti potovanja

HANSA je bila v nemškem Lübecku ustanovljena zveza trgovskih mest ob Baltiku, ki je preko 300 let obvladovala vso baltsko pomorsko trgovino. Delovala je po sistemu svojih lastnih pravil in zakonov, vsako mesto zveze je imelo svojo vojsko za vzajemno zaščito proti piratom ali drugim pristaniškim mestom, ki bi ogrožala monopol hanse, v svojih ladjedelnicah so gradili ogromne trgovske ladje, med njimi tudi največjo srednjeveško leseno vojno ladjo Adler von Lübeck.  Trgovci te cehovske zveze so obvladovali  posle z lesom, jantarjem, smolami, voskom, medom, lanom, tekstilom, krznom in zlasti s pšenico in ržjo. Bogastvo hanseatskih trgovcev je bilo bajno, zato so  zapustili  veliko kulturno in zlasti arhitekturno dediščino, ki se zrcali v stavbah opečne gotike katedral, mestnih hiš in trgovskih skladišč, pa tudi svojih meščanskih družinskih hiš, ki nam v svoji razkošnosti jemljejo dih, bili pa so tudi razsipni kot meceni umetnikom razigrane renesanse ob Baltiku. V to zvezo tudi  poljska Szczecin in Gdansk kot krona hanseatskih mest ob Baltiku. Potovanje bo nedvomno izjemno odkrivanje zakladov Unescove kulturne dediščine in doživljane umirjene lahkotnosti bivanja na severnih obalah Evrope.

 • 1.190 Eur/ nad 40 oseb
 • 1.220 Eur/ nad 35 oseb
 • 1.255 Eur/ nad 30 oseb
 • 1.295 Eur/ nad 25 oseb
 • 1.340 Eur/ nad 20 oseb
 • 1.395 Eur/ nad 15 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

 • letalska vozovnica Ljubljana – Hamburg in Gdansk - Ljubljana
 • letališke takse ter varnostne pristojbine v znesku 120 Eur*
  /*točen znesek vseh letaliških pristojbin bo znan 10 dni pred odhodom, v programu je naveden znesek na dan priprave programa v oktobru '21/
 • avtobusni prevoz od Hamburga do Gdanska, stroški voznika, cestne takse,parkiranja, mostnine
 • 3 x nočitev z zajtrkom v hotelih 4*sup , dvoposteljne sobe
 •  2 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*, dvoposteljne sobe
 •  5 x večerje v hotelih bivanja ali zunanji restavraciji
 •  slovensko vodenje, licenca GZS
 •  lokalno vodenje
 •  nezgodno zavarovanje
 •  organizacijski stroški in DDV
 • strošek prijave : 20 Eur
 • enoposteljna soba: 195 Eur
 • ladijska vožnja Hamburg, Hansa muzej Lübec: k 25 Eur
 • mestne takse:  cca 2.00 Eur – 2,50 Eur na noč
 • napitnina vozniku
 • odpovedni riziko v primeru višje sile:  69 Eur
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (individualno/skupinsko)
 • celosten paket zavarovanja (odpovedni riziko in zavarovanje z asistenco v tujini): 78 Eur

Vse informacije o zavarovanju odpovedi in celostnemu paketu zavarovanja - Evropsko zavarovanje:

Vse informacije o zdrav. zav. z asistenco v tujini - Generali:

ROK PRIJAVE: do 20.06.2022 oziroma do zasedenosti prostih mest.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov.

ROKI PLAČIL:
- akontacija ob prijavi: 400 Eur
- ostali obroki po predračunu do odhoda
Pri plačilu akontacije, se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 potnikov, se pri plačilu zadnjega obroka napravi poračun glede na dejansko število udeležencev po naslednji cenovni lestvici:
1.220 Eur / nad 35 oseb
1.255 Eur / nad 30 oseb
1.295 Eur / nad 25 oseb
1.340 Eur / nad 20 oseb
1.295 Eur / nad 15 oseb
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po zaključku potovanja.

POTOVALNI POGOJ po trenutno zahtevanem dokazilu PCT

ORGANIZATOR POTOVANJA IN AVTOR PROGRAMA: POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v poslovalnici kot priloga k programu oziroma na spletni strani.

Vreme
Lokalni čas
Valuta
(Danska krona)

>

Videli boste:

 • križarjenje po kanalih Hafna v Hamburgu
 • hanseatski muzej Lübeck in promenda Travemünde
 • luka Rostock in svetilnik Alter Strom
 • otok Rügen, NP Jasmund in pravljični Stralsund
 • poljski Szczecin na Odri in vojvodski dvor Pomorjanskih
 • letoviška Ustka in Słupsk, resort starega poljskeg plemstva
 • Gdansk, kronsko mesto stare hanzeatske zveze

01.dan : sobota, 03.09.2022 30 km:
LJUBLJANA - HAMBURG

Zbor potnikov v avli letališča Ljubljana ter jutranji polet preko Frankfurta v Hamburg, kjer bomo pristali v dopoldanskem času, prevoz v mesto ter celodnevni ogled Hamburga, starega nemškega hanzeatskega mesta, ki leži ob izlivu Elbe v 100 km globokem morskem estuariju. Ogledali si bomo baročno katedralo sv. Mihaela, najstarejšo ulico Deichstrasse in Krameramtsstuben, mestni rotovž in ubožno hišo za vdove hamburških trgovcev, ter tako prišli v pristanišče Hafen, ki se sedaj spreminja v četrt najbolj moderne arhitekture, vključno s koncertno palačo z dvorano Elbphilharmonic Hall, ki je po 10. letih gradnje zablestela v svojem kulturnem poslanstvu. Sloviti arhitekt Jacques Herzog jo je spremenil iz navadne pristaniške hale v prestižno stavbo višine 110 m, ter za to arhitekturno preobrazbo porabil 800 mio evrov, da so jo meščani Hamburga že prevzeli za svoj novi mestni simbol z ljubkovalnim imenom Elbi. Naše najlepše doživetje stare luke Hafen, bo zanimiva ladijska vožnja po kanalih in med doki tega največjega nemškega pristanišča. Hamburg velja po eni strani za luko hladnega severa, zato tem bolj preseneča z živahnim pouličnim utripom mediteranskega tipa in z naklonjenostjo domačinov zabavi. V Hamburgu se je začel glasbeni vzpon neznanih Beatlesov, v mestu deluje množica teatrov z repertoarjem od klasike do rokovskih muzikalov ter dvoje priljubljenih zabaviščnih četrti Reeperbahn in St. Pauli. V tem razgibanem mestu severne Nemčije, si bomo vzeli nekaj prostega časa za samostojno potepanje in nabiranje vtisov, nato odhod v hotel, namestitev in večerja.

02.dan : nedelja, 04.09.2022 230 :
HAMBURG - BALTIK - LÜBECK - TRAVEMÜNDE - WISMAR - ROSTOCK

Po zajtrku si bomo postavili za cilj obalo Baltika, kjer se je dogodila zgodba združevanja trgovskih pristaniških mest. Odpeljali se bomo v Lübeck, ki velja za »kraljico hanzeatskih mest« in je v seznamu Unescovih znamenitosti. V stari del mesta bomo stopili skozi mogočna Holsteinska vrata dveh velikih okroglih stolpov iz rdeče opeke. Samo mestno jedro je prepredeno z mrežo srednjeveških pasaž, ki povezujejo ulice z dvorišči meščanskih hiš, med katerimi je tudi hiša Buddenbrookovih, ki jih je opisal Thomas Mann v svojem slavnem romanu. V mestnem središču najbolj izstopata Rathaus in Marienkirche, ki je tretja največja cerkev v nemškem prostoru in je s svojo impozantno podobo, postala model za gradnjo cerkva po vseh ostalih baltskih mestih. Potem se bomo zapeljali na Ostsee v Travemünde, ki je služil bogatim meščanom Lübecka kot njihovo obmorsko letovišče in sprehajališče na prijetnem Strandu, kar je še sedaj. Kraj leži ob izlivu reke Trave v Baltik in je vedno služil za priveze ladij, ki so priplule iz Skandinavije. Iz tistih časov je tudi njihov srednjeveški svetilnik ter zasidrana romantična muzejska ladja Passat. Popoldne bomo nadaljevali z raziskovanjem severne Nemčije, saj se bomo zapeljali v luko Wismar, ki je dolgo obdobje pripadala švedski kroni, zato je postala znamenitost tega mesta mala lesena figura Schwedeenköpfe. Sprehodili se bomo ob prisaniških kanalih, ki je najprijetnejši del mesta ter mimo cerkve sv. Nikolaja zavili na velik trg Am Markt do vodnega paviljona Wasserkunst. Sldilo bo še eno imenitno hanzeatsko mesto Rostock, glavno mesto dežele Macklenbur, ki se je kot bogato pristaniško mesto stoletja skrivalo za obzidjem ter bilo ponosno na svojo cerkev sv. Petra in na rotovž ob velikem trgu bahavih hiš premožnih trgovskih družin. Drugi ponos je njihova Univerza iz 1419 leta, najstarejša v severnem delu Nemčije. Ker stari Rostock ni ležal prav ob morju in je reka Warnow bila premajhna za ladijski promet, so že 1423. leta izkopali Alter Strom, 12 metrov globok plovni kanal, ki je še vedno atrakcija pri mestecu Warnwmünda s starim svetilnikom, izletniškem predmestju Rostocaka, primernem za kupovanje spominkov, sprehode ob morju ali posedanje v obmorskih restavracijah. Hotelska namestitev in večerja.

03. dan : ponedeljek, 05.09.2022 270 km :
ROSTOCK – RÜGEN - JASMUND - STRALSUND

Po zajtrku bomo sledili naši baltski poti do največjega nemškega otoka Rügen, ki ga z obalo povezuje sodoben most in se posvetili njegovim naravnim lepotam. Otok je dolg preko 50 in širok 40 km ter ima samo dvoje mest večjih nekaj čez deset tisoč prebivalce, kar sta Bergen in Sassnitz. Rügen je doživel velik turistični razvoj, saj v poletnih mesecih omogoča letovanje in kopanje v počitniškem Sellinu ali potepanje po prijetnih starih mestcih, kakršen je Binz. Obiskali bomo osrednji del otoka z narodnim parkom Jasmund, kjer je z višino 161 m tudi najvišji vrh Piekberg, kjer se širijo listnati gozdovi in čudoviti klifi krednega apnenca na rtu Arkona. Ko se bomo vrnili z Rugna na obalo, bomo začekli spoznavti staro hanzeatsko mesto Stralsund, ki je s svojim vzdušjem gotske opečnate arhitekture ohranil šarm srednjeveških mest z ozkimi tlakovanimi ulicami, s številnimi trgovinicami, gostišči, farmacijami, z meščanskimi hišami pretkanih trgovcev in obrtnikov. Mesto ima preko 500 zgodovinsko zaščitenih hiš, cerkva in samostanov. Najlepše predele starega mestnega jedra predstavlja četrt okoli stare tržnice, mestne hiše in cerkve sv. Niklaja ter pristaniški del mesta s sodobnim Oceaneum, akvarijem ter muzejem zgodovinskih ladij z Baltika. Hotelska namestitev in večerja.

04.dan : torek, 06.09.2022 440 km:
STRALSUND - SZCZECIN – USTKA - SŁUPSK

Po zajtrku se bomo zapeljali proti Poljski in osvojili Szczecin, največje poljsko pristanišče ob izlivu reke Odre v globok morski zaliv. Szczecin je bil stoletja sedež vojvod Pomorjanskih iz kraljeve dinastije Piast, zato je bil ne le gospodarsko cvetoče mesto ampak tudi politično, kulturno in cerkveno središče zahodne Poljske, kar se pozna na veličastnosti mesta. Najbolj impozantna palača je vojvodski dvor v nabrežju Odre, imenovano Waly Chrobrego po prvem poljskem kralju Boleslavu Chrobryju ter bazilika Janeza apostola, ki so jo gradili skozi štiri stoletja dolgo. Najlepše doživljane tega mesta bo prav gotovo sprehajanje po centru Starega miasta, po promendi Chrobrego in bulevarju Piastowski, ne le zardi lepih zgodovinskih stavb, kin as obkrožajo ampak tudi zardi številnih bistrojev, kavarnic, restavracij in butičnih trgovinic, ki pridejo prav za oddih v prostem času. Popoldne nas bo pot vodila naprej preko pomorjanskega nižavja z množico ledeniških jezer do severnga baltskega primorja z mestom Słupsk, ki je s svojimi razkošnimi vilami pravi muzej starih arhitekturnih stilov od gotike do renesanse in secesije. Že prejšnja stoletja je bil Słups letoviški kraj poljskega plemstva in bogatega meščanskega sloja, sedaj je kraj povezan s plažami in promendami bližnje Ustke, ki leži na sami obali Baltika. Hotelska namestitev in večerja.

05.dan : sreda, 07.09.2022 120 km:
SŁUPSK - SOPOT- GDANSK

Po zajtrku bomo odpotovali proti kraljici hanseatskih mest, kar je nedvomno Gdank. Najprej se bomo spotoma ustavili v obmorskem letovišču Sopot s številnimi hoteli ter se sprehodili po najdaljšem lesenem pomolu, ki sega daleč v valove Baltika. Nato bomo zapeljali v četrt Oliwa, kjer se nahajata Park Oliwski in Palac Opacki, zraven pa stoji izjemna katedrala Oliwa, ki nas prevzame s svojo snežno belino in gotsko eleganco ter z bogatim sakralnim okrasjem številnih oltarjev in drugih umetniških del. Katedrala ima bogato kroniko pomembnih dogodkov, saj je bila prizorišče pomembnih zgodovinskih sestankov, podpisovanja mirovnih pogodb, kraljevih porok, krstnih svečanosti in pompoznih pogrebov. Na koncu bo sledilo spoznavanje čudovitega Unescovega mesta GDANSK, ki ga na vsakem koraku preveva duh starih hanzeatskih časov. Prehodili bomo mestno Drogo Krolewsko ali kraljevo pot ali, ki nas bo vodila od ene do druge znamenitosti kot so mestna vrata Zlata brama, mogočna bazilika Mariacka, Dluha ulica in Dluhi targ, kjer se nahajajo vse najlepše stavbe nekoč razsipno bogatega mesta. Kot okras mestnega trga bomo spoznali Neptunovo fontano in se sprehodili po Marijini ulici, ki je resnično najbolj prijetna gdanska ulica z vrsto antikvariatov, umetniških delavnic in malih kavarnic. Ker je mesto slovelo po trgovanju z jantarjem, si bomo lahko ogledali enega od številnih muzejev o tej dragoceni smoli oziroma kakšno manufakturno delavnico, kjer mojstri oblikujejo nakit iz jantarja. Gdansk bo tudi zadnja priložnost za nakupe spominkov pred odhodom v hotel, nastanitev in večerja.

06.dan : četrtek, 08.09.2022 20 km:
GDANSK - LJUBLJANA

Po bolj poznem zajtrku, se bomo dopoldne odpeljali na letališče Gdansk in preko Varšave poleteli v Ljubljano, kjer bomo prisatli sredi popldneva.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Oglas
Oglas_Nails

Mogoče vam bo všeč

Sultanat OMAN

Zagotovljeno potovanje

9 dni že od 2.075€

  9 dni že od 2.075€
21.10.2022 - 29.10.2022
Rok prijave: 09.09.2022

Rezerviraj

Japonska

Zagotovljeno potovanje

11 dni že od 3.290€

  11 dni že od 3.290€
20.10.2022 - 30.10.2022
Rok prijave: 14.07.2022

Rezerviraj

Carigrad

Zagotovljeno potovanje

5 dni že od 640€

  5 dni že od 640€
12.10.2022 - 16.10.2022
Rok prijave: 05.09.2022

Rezerviraj

Sardinija in Korzika

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.175€

  8 dni že od 1.175€
08.10.2022 - 14.10.2022
Rok prijave: 25.08.2022

Rezerviraj

Siena, Elba in Cinque Terre

Zagotovljeno potovanje

3 dni že od 365€

  3 dni že od 365€
30.09.2022 - 02.10.2022
Rok prijave: 28.08.2022

Rezerviraj

Bernina Express in Gardsko jezero

Zagotovljeno potovanje

3 dni že od 390€

  3 dni že od 390€
30.09.2022 - 02.10.2022
Rok prijave: 25.08.2022

Rezerviraj