Rezervacija za : Martinovanje v Svečinskih goricah

Martinovanje v Svečinskih goricah

Podrobnosti potovanja

Že stari pogani so poznali obred zahvale za dobro letino in še posebej veselo je bilo, ko so darovali mlado vino kot poslednji dar iztekajočega se leta. S prihodom krščanstva so stare navade dobile novo preobleko in veseli jesenski praznik so obesili svetemu Martinu, ki je bil mlad vojak rimske konjenice in je trpel, ker so trpeli vse krutosti vojne tudi njegovi vojaški kolegi. Znana je zgodba iz leta 334, ko je Martin pred mestnimi vrati v Amiensu naletel na starega in prezeblega vojaka, zato je svoj plašč z mečem presekal na dvoje ter ogrnil beraškega vojaka. Martin je kasneje zapustil vojsko in se pri osemnajstih letih posvetil krščanskemu življenju. Zaslovel je po dobrotljivosti, pravičnosti in drugih krepostih, zato so ga hoteli 371. leta postaviti za škofa. Martin pa je sodil, da si te časti ne zasluži, zato se je ob prihodu cerkvene delegacije skril v samostanski kurnik, vendar so ga neumne gosi z gaganjem izdale. Bilo mu je zelo nerodno in v tej zadregi je počastil obiskovalce tako, da je kar malo maščevalno dal speči gosi in odpreti sod z mladim moštom, ki ga je ob tej priložnosti krstil in razglasil za zrelo vino. To se je zgodilo 11.11.371. leta v Franciji. Obred Martinovanja je prevzel ves krščanski svet, še posebej ga častimo Slovenci, saj je bil Martin doma z obrobja naših panonskih goric.

  • 85,00 Eur/ nad 40 oseb
  • 90,00 Eur/ nad 35 oseb
  • 95,00 Eur/ nad 30 oseb

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 potnikov, se opravi pri plačilu zadnjega obroka poračun glede na dejansko število udeležencev po zgornji cenovni lestvici.
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

• avtobusni prevoz, cestnina, stroški voznika
• dopoldanska malica in degustacija vin v vinotoču na Ciringi
• Martinova pojedina kmečkem turizmu na Podigracu
• vodenje izleta, licenca GZS
• organizacijski stroški ter DDV

  • Vstopnine 12 € : srček na Špičniku, viničarski muzej Kebl, grad Svečina
  • Pijača ob Martinovi večerji
  • odpovedni riziko v primeru višje sile: 12 Eur

ROK PRIJAVE: do 20.10.2023 oziroma do zasedenosti prostih mest.

SEDEŽNI RED na avtobusu po časovnem zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo akontacije.

ROKI PLAČIL:

  • akontacija ob prijavi : 40 Eur
  • poračun 8 dni pred odhodom

Pri plačilu akontacije, se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 oseb, napravimo pri plačilu drugega obroka poračun glede na končno število udeležencev, po naslednji cenovni lestvici:

  • 90 Eur / nad 35 oseb
  • 95 Eur / nad 30 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica.

ORGANIZATOR POTOVANJA IN AVTOR PROGRAMA: POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v poslovalnici kot priloga k programu oziroma na spletni strani.

Slika

1. dan: petek, 10.11.2023:
SVEČINSKE GORICE

Letos smo se namenili martinovati v SVEČINSKIH GORICAH, ker pa se vsi vinarji in gostinci teh krajev na Martinovo soboto udeležijo s svojo ponudbo množičnega vinskega praznika v Mariboru, bomo Svečinske gorice obiskali že v petek, 10. novembra, zato nikar ne spreglejte tega petkovega izleta. Zbor skupine v Škofji Loki ob 07.00 uri, vstopi potnikov v Ljubljani ob 07.30 uri, možen vstop tudi v Celju ter nadaljevanje v Zgornjo Kungoto, kjer bomo zagledali prve obronke Svečinskih goric, ki vzvalovijo nad Dravsko dolino, čez obronke Kozjaka do vinskih gričev avstrijske Štajerske. Najprej se bomo zapeljali med vinograde na Špičnik, kjer je izpred domačije na sami državni meji tisti znameniti pogled na »vinogradniški srček«, ki ga je naključno zrisala cesta med vinsko trto. Nadaljevali bomo vožnjo po Svečinskih goricah, kjer odkrijemo poleg same Svečine kot osrednjega naselja še osem razloženih zaselkov, ki so nanizani na vrhu strmih vinogradniških bregov s klopotci in s čudovitimi razgledi. Čez zaselek Ciringa se bomo povzpeli na 517 m visok Svečinski vrh ter nadaljevali kar po avstrijski vinski cesti do stare slovenske viničarije Kebl, kjer se je ustavil čas in je v hiši in v kleti vse ostalo tako, kot je nekoč bilo. Ogledali si bomo zelo zanimivo zbirko, pri šanku pa bomo prav gotovo zvrnili že kakšen kozarček ali dva svečinskega vina, kot se za Martinovo spodobi. Dobro vino tudi kliče k dobremu prigrizku, zato bo naš naslednji postanek na kmečkem turizmu na Ciringi, kjer bodo na pladenj naložili domače dobrote, kot so različni namazi, solate, bučno olje, sirne rezine več vrst doma pečenega kruha in seveda brez suhomesnih dobrot nikakor ne bo šlo. Ker ta hiša ni brez kleti, bomo zavili tudi na pokušanje treh vzorcev vina, potem pa se bomo posvetili sami Svečini, sredi katere stoji cerkev sv. Andreja ter za majhen kraj nenavadno velik grad Cmureške gospode. Svečina je dala kar nekaj pomembnih ljudi, prvi je Andrej Perlah, štirikratni rektor dunajske univerze v letih okrog 1500 in seveda našo pevko Majo Keuc. Odpravili se bomo v Svečinski grad na ogled zbirke starin, imenovana »zakladi s podstrešja« in na obujanje spominov ob zbirki »Bila je Jugoslavija«, kjer bomo po dolgem času prepoznali naše nekdanje pohištvo, lestence, športna in modna oblačila, radijske aparate, prve tranzistorje ter gramofone, televizorje, emajlirano posodo, porcelan, steklene izdelke in tehnične predmete naših nekoč jugoslovansko uveljavljenih firm. Nato se bomo odpeljali med vinograde zaselka Podigrac, kjer bodo med tem na izbranem kmečkem turizmi že kuhali in pekli za našo bolj pozno popoldansko tradicionalno Martinovo pojedino. Za vzdušje tega vinsko razposajenega praznika nas bo spremljal naš harmonikaš. Po večerji bomo počasi zaključili naš vinsko obarvan izlet in se vrnili na Gorenjsko.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Mogoče vam bo všeč

Avto v puščavi Omani Rub al-Chali obdan s sipinami

Sultanat OMAN-Letališče Ljubljana

Zagotovljeno potovanje

9 dni že od 2.260€

  9 dni že od 2.260€
01.03.2024 - 09.03.2024
Rok prijave: 05.01.2024

Rezerviraj

Adventni Češki Krumlov

Zagotovljeno potovanje

2 dni že od 215€

  2 dni že od 215€
16.12.2023 - 17.12.2023
Rok prijave: 20.10.2023

Rezerviraj

Božiček na Laponskem

Zagotovljeno potovanje

3 dni že od 1.089€

  3 dni že od 1.089€
15.12.2023 - 17.12.2023
Rok prijave: 01.10.2023

Rezerviraj
Amazing view on the Taj Mahal

INDIJA-zlati trikotnik in NP Ranthambore

Zagotovljeno potovanje

12 dni že od 2.635€

  12 dni že od 2.635€
13.11.2023 - 24.11.2023
Rok prijave: 20.09.2023

Rezerviraj
Dve pisani hiški zraven cvetočega grma

Madeira-v času jesenskih počitnic

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.020€

  8 dni že od 1.020€
30.10.2023 - 06.11.2023
Rok prijave: 20.09.2023

Rezerviraj

Carigrad

Zagotovljeno potovanje

4 dni že od 680€

  4 dni že od 680€
11.10.2023 - 14.10.2023
Rok prijave: 29.09.2023

Rezerviraj