Rezervacija za : Martinovanje v Halozah

Martinovanje v Halozah

Podrobnosti potovanja

Že stari pogani so poznali obred zahvale za dobro letino in še posebej veselo je bilo, ko so darovali mlado vino kot poslednji dar iztekajočega se leta. S prihodom krščanstva so stare navade dobile novo preobleko in veseli jesenski praznik so obesili svetemu Martinu, ki je bil mlad vojak rimske konjenice in je trpel, ker so trpeli vse krutosti vojne tudi njegovi vojaški kolegi. Znana je zgodba iz leta 334, ko je Martin pred mestnimi vrati v Amiensu naletel na starega in prezeblega vojaka, zato je svoj plašč z mečem presekal na dvoje ter ogrnil beraškega vojaka. Martin je kasneje zapustil vojsko in se pri osemnajstih letih posvetil krščanskemu življenju. Zaslovel je po dobrotljivosti, pravičnosti in drugih krepostih, zato so ga hoteli 371. leta postaviti za škofa. Martin pa je sodil, da si te časti ne zasluži, zato se je ob prihodu cerkvene delegacije skril v samostanski kurnik, vendar so ga neumne gosi z gaganjem izdale. Bilo mu je zelo nerodno in v tej zadregi je počastil obiskovalce tako, da je kar malo maščevalno dal speči gosi in odpreti sod z mladim moštom, ki ga je ob tej priložnosti krstil in razglasil za zrelo vino. To se je zgodilo 11.11.371. leta v Franciji. Obred Martinovanja je prevzel ves krščanski svet, še posebej ga častimo Slovenci, saj je bil Martin doma z obrobja naših panonskih goric.

  • 70,00 Eur/ nad 40 oseb
  • 74,00 Eur/ nad 35 oseb
  • 76,00 Eur/ nad 30 oseb
  • 79,00 Eur/ nad 25 oseb

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 potnikov, se opravi pri plačilu zadnjega obroka poračun glede na dejansko število udeležencev po zgornji cenovni lestvici.
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

• avtobusni prevoz, cestnina, stroški voznika
• topla dopoldanska malica na žlico
• Martinova pojedina na kmetiji Pungračič
• vinska degustacija v kleti Pungračič
• ogled parka haloške dediščine
• vodenje izleta, licenca GZS
• organizacijski stroški ter DDV

• individualno naročena pijača v gostišču oziroma pri Martinovi večerji
• postrežbe pijače, prigrizka na eni od viničarij med pohodom čez Okički breg : 7 Eur

  • odpovedni riziko v primeru višje sile: 11 Eur

ROK PRIJAVE: do 25.10.2020 oziroma do zasedenosti prostih mest.

SEDEŽNI RED na avtobusu po časovnem zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo akontacije.

ROKI PLAČIL:

  • akontacija ob prijavi : 30 Eur
  • poračun 7 dni pred odhodom

Pri plačilu akontacije, se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 oseb, napravimo pri plačilu drugega obroka poračun glede na končno število udeležencev, po naslednji cenovni lestvici:

  • 74 Eur / nad 35 oseb
  • 76 Eur / nad 30 oseb
  • 79 Eur / nad 25 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica.

POTOVALNI POGOJ: dokazilo PCT

ORGANIZATOR POTOVANJA IN AVTOR PROGRAMA: POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v poslovalnici kot priloga k programu oziroma na spletni strani.

Slika

1. dan: sobota, 13.11.2021:
HALOZE

Zbor skupine v Škofji Loki ob 07.30 uri, vstopi potnikov v Ljubljani ob 08.00 uri, možen vstop potnikov v Celju ter nadaljevanje na Dravsko polje, kjer bomo zagledali prve obronke Haloz, deželo stoterih hribov, kjer gredo vse poti le navzgor ali navzdol, ravnega pa skoraj ni nikjer. Ravno zaradi takšne razgibanosti so Haloze izjemne in na vsakem koraku lahko odkrivamo podobe, kakršne je v svoj objektiv ujel Prešernov nagrajenec, fotografski mojster Stojan Kerleb, kronist haloških podob in obrazov viničarjev, na katerih je trdo življenje zarisalo neizbrisne sledi. Prvo postajo bomo naredili pri Vidmu, kjer se Haloze začno in kjer se bomo za začetek podprli z bogračem in gibanico ter se nato podali na polurno vandranje čez Okički breg Ta pot je očarljiva v vseh letnih časih, še posebej v razkošju jesenskih barv, razgledi po prvinskih haloških gričih so izjemni, povsod po vrhovih in slemenih so razložena naselja viničarjev in kajžarjev, ki so za skromno preživetje skrbeli za zidanice in vinograde mestne gospode s Ptuja. Med potjo se nam bodo odpirali pogledi na strma pobočja in ozke doline ter brezpotja cest čez haloški drn in strn. Seveda bomo zavili tudi v kakšno viničarijo, kjer nam bodo napolnili kozarce s pravkar krščenim mladim vinom ter postregli manjši prigrizek, da bo vino lepše steklo po grlu. Z Malega Okiča se bomo nato spustili v Cirkulane, kjer iz roda v rod ohranjajo pradavne običaje »haloških korantov« v pustnem času. V Cirkulanih si bomo v parku dediščine ogledali haloško domačijo z Bložakovo hiši in štalo ter skednjem in kolarnico, nato pa se bomo zapeljali čez Dravo na Ptujsko polje ter se vključili v praznično poulično martinovanje v Ormožu, ki je za Haložane eno od njihovih regijskih središč, saj Haloze nimajo svojega mestnega središča. Po obisku Ormoške tržnice in stojnic z vabljivimi dobrotami lokalnih ponudnikov ter ogledu razstave pridnih rok, se bomo sredi popoldneva vrnili čez Dravo nazaj v haloške brege in pri Zavrču poiskali pot med brajdami do vinogradniške kmetije zaselka Drenovec, kjer nas bodo pričakali z dobrodošlico in jedilnikom Martinove pojedine/ - dobrodošlica z izborom aperitivov - okusi dobrot iz gospodinjine tünke za predjed - domača gobja juha v sklednikih in zabeljeni ajdovi žganci - doma rejena pečena raca in svinjska pečenka - dušeno rdeče zelje, mlinci, restan krompir z ocvirki - mešana zelena in zeljna solata z bučnim oljem - haloška gibanica/ Naš tradicionalni harmonikaš Ladi, ki bo ves dan skrbel za pravo vzdušje Martinovega praznika, nas bo ta večer s harmoniko povabil tudi v Pungračičevo vinsko klet, kjer nam bo gospodar predstavil svoja vina in nam ponudil v degustacijo nekaj vzorcev njegovih haloških vin. Martinovali bomo do približno pol devete ure zvečer, ko se bomo odpravili preko Ptuja nazaj proti Gorenjski in svojemu domu.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Oglas
Oglas_Nails

Mogoče vam bo všeč

Silvestrovanje na MALTI-Hotel Cavalieri 4*

Zagotovljeno potovanje

6 dni že od 850€

  6 dni že od 850€
28.12.2021 - 02.01.2022
Rok prijave: 29.10.2021

Rezerviraj

Polarni krog

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.620€

  8 dni že od 1.620€
19.06.2022 - 26.06.2022
Rok prijave: 20.02.2022

Rezerviraj

Silvestrovanje na MALTI- Hilton 5*

Zagotovljeno potovanje

6 dni že od 1.010€

  6 dni že od 1.010€
28.12.2021 - 02.01.2022
Rok prijave: 29.10.2021

Rezerviraj

Advent na Madžarskem

Zagotovljeno potovanje

2 dni že od 160€

  2 dni že od 160€
11.12.2021 - 12.12.2021
Rok prijave: 08.11.2021

Rezerviraj

Adventni Schladming

Zagotovljeno potovanje

1 dan že od 57€

  1 dan že od 57€
04.12.2021 - 04.12.2021
Rok prijave: 12.11.2021

Rezerviraj

testSultanat OMAN

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.995€

  8 dni že od 1.995€
05.11.2021 - 13.11.2021
Rok prijave: 15.10.2021

Rezerviraj