Rezervacija za : Makedonski oro

Strinjam se z uporabo osebnih podatkov.

Makedonski oro

Podrobnosti potovanja

Odkrijte neokrnjene lepote Balkana in se pridružite na potovanju po sledovih Makedonskega ora. Zgodovinsko pustolovščino pričnemo v Sofiji, glavnem mestu Bolgarije, kjer raziskujemo starodavne in sodobne čare te živahne prestolnice. Od tukaj se podamo v smeri Pirinske Makedonije, občudujemo visoke vrhove gore Rila in se poglobimo v zgodovinske skrivnosti samostana Rila.

Popotovanje nas popelje skozi razgibano pokrajino vse do majhnega bolgarskega mesta Melnik, znanega po stožcih peščenjaka, izdolbene vinske kleti in ekskluzivno proizvodnjo vina, ki je bogatilo trgovce iz Dubrovnika že v 13. stoletju. Sledi prehod meje v Severno Makedonijo, kjer nas čaka nepozabna večerja in namestitev v Strumici.

Zasledujemo tok reke Vardar skozi divjo sotesko Demir Kapija, odkrivamo bogastvo arheološkega parka Stobi, degustiramo vrhunska vina v vinorodni pokrajini Tikveš, v Prilepu se seznanjamo s tradicijo pridelave makedonskega tobaka. Pot nas vodi do Bitole, kjer se srečamo z zgodovino in kulturo tega svetovljanskega mesta.

Naslednji cilj je slikoviti Ohrid, kjer se naselimo za dve noči in se podamo na raziskovanje njegovih naravnih in kulturnih lepot. Izlet nas popelje do Svetega Nauma, občudujemo izvire Črnega Drima, se povzpnemo do cerkvice sv. Jovan Kaneo in uživamo v panoramski vožnji po Ohridskem jezeru. Naše doživetje zaključimo z “makedonsko veče”, kjer nas poleg kulinaričnih dobrot razvaja živa etno glasba in folklorni program.

Naslednji dan nas čaka Struga, znana po svoji literarni tradiciji in čudoviti naravi. Sledi vožnja do Debra in pot skozi dolino visokogorske reke Radike do samostana sv. Jovan Bigorski. Naša pot se konča v Skopju, kjer nas čakajo impresivne znamenitosti makedonske prestolnice.

Pridružite se nam na tem nepozabnem potovanju in odkrijte skrite zaklade Balkana, medtem ko se prepustite ritmu Makedonskega ora!

 •    925 Eur / nad 40 oseb
 •    955 Eur / nad 35 oseb
 •    995 Eur / nad 30 oseb
 • 1.035 Eur / nad 25 oseb
 • 1.050 Eur / nad 20 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

 •  avtobusni transfer letališče Ljubljana - letališče Zagreb
 •  letalska prevoza Zagreb - Sofija / Niš - Ljubljana
 •  letališke takse ter varnostne pristojbine na dan priprave programa znašajo 54 Eur*
  /*točen izračun vseh taks bo znan 10 dni pred odhodom /
 •  avtobusni prevozi po programu potovanja od Sofije do Niša, cestne takse,parkiranja,  stroški voznika
 • 1 x nočitev/zajtrk v hotelu 4* Sofija, dvoposteljne sobe
 • 1 x polpenzion v hotelu 4* Strumica, dvoposteljne sobe
 • 1x polpenzion v hotelu 4*. Ohrid, dvoposteljne sobe
 • 1 x nočitev/zajtrk v hotelu 4* Ohrid, dvoposteljne sobe
 • 1 x večerja v ribji restavraciji Ohrid, 1x pijača vključena
 • 1x nočitev/zajtrk v hotelu 4* Skopje, dvoposteljne sobe
 • 1 x večerja v restavraciji Skopje, živa glasba, 1 x pijača
 • 1 x degustcija vina in zakuska v vinariji Tikveš
 • 1 x degustacija in zakuska v vinariji Melnik
 • 1 x panoramske vožnje po Ohridskem jezeru
 • 1 x vožnja s čolni do izvira Črnega Drima
 • lokalno turno vodenje makedonskega vodnika
 • slovenski vodnik z licenco GZS
 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov
 • organizacijski stroški agencije in DDV
 •  strošek prijave: 23 Eur
 •  enoposteljna soba: 110 Eur
 • vstopnine skupaj cca: 30 Eur
  /mozaiki Stobi, muzej Prilep, samostan sv. Naum,cerkev sveta Sofija Ohrid, Šarena džamija Tetovo,kanjon Matka, vožnji s čolnom, Sveti Spas Skopje, spomenik Čele kula in samostan jovan Bigorski/

ROK PRIJAVE do zasedenosti prostih mest oziroma do 16.07.2024. Kasnejše prijave možne samo na vprašanje o morebitnih prostih kapacitetah hotela in letalskih sedežev. Objavljena cena aranžmaja je zagotovljena do razpisanega datuma prijave, cena kasnejših prijav bo odvisna od takratne cene nakupa letalske vozovnice.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam bomo izstavili predračun za plačilo stroška prijave in prvega obroka.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

ROKI PLAČIL
- ob prijavi :300 Eur
- ostali obroki po predračunu do odhoda
- pri plačilu akontacije se obračuna tudi strošek
odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavi

OBRAČUN v primeru manjše udeležbe od 40 oseb, opravimo pri plačilu zadnjega obroka glede na končno število udeležencev po naslednji razpredelnici cene
955 Eur / nad 35 oseb
995 Eur / nad 30 oseb
1.035 Eur / nad 25 oseb
1.050 Eur / nad 20 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list,
pravočasno preverite časovno veljavnost vaših potovalnih dokumentov.

ORGANIZATOR POTOVANJA IN AVTOR PROGRAMA:
POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v poslovalnici kot priloga k programu oziroma na spletni strani.

Vreme
Lokalni čas
Valuta
(Makedonski denar)


 

Videli boste:

 • Ogled dveh prestolnic, Sofije in Skopja
 • Pirinska Makedonija in samostan Rila
 • Degustacija vin v kleteh Melnika in Tikveša
 • Prilepska tobačna polja in svetovljanska Bitola
 • Ohridsko jezero z biseri ter panoramska plovba
 • Cerkve sv.Sofija, sv. Naum in sv.Jovan Bigorski
 • s čolni do izvira Črnega Drima in izliv v Strugi
 • Klisure ter park Mavrovo, ogled Niša s Čele kulo

1.dan : četrtek, 03.10.2024:
LJUBLJANA – ZAGREB - SOFIJA

Jutranjii zbor potnikov na parkirišču ljubljanskega letališča na Brniku, transfer na Dolgi most v Ljubljano, kjer bo drugo vstopno mesto ter prevoz na zagrebško letališče, od koder bomo poleteli direktno v Sofijo s pristankom ob 13.00 uri. Prevoz v center glavnega mesto Bolgarije z več kot 1,2 milijona prebivalcev in ogled zanimivosti Sofije, med katerimi so rimski forum Serdica, cerkvica sv. Sofije, katedrala Aleksandra Nevskega, ruska cerkvica sv. Nikolaja, narodno gledališče Ivan Vazov, univerza sv. Klimenta in Nauma, palača kulture, predsedniška palača, parlament, monumentalni spomenik carju Aleksandru II. Romanov ter tudi sedež nekdanje komunistične partije s Todorjem Živkovim na čelu, ki je zelo prepoznavna palača stalinistične arhitekture. Pred odhodom v hotel si bomo vzeli tudi prosti čas za samostojno raziskovanje Sofije in za promenadno po vedno živahnem bulevarju Vitoša, ki je srce Sofije z vrsto trgovinic, butikov, kavarn, bistrojev in restavracij, kjer bomo našli priložnost za oddih, pijačo in večerni prigrizek. Odhod v hotel ter nočitev.

02.dan : petek, 04.10.2024:
SOFIJA - PIRINSKA MAKEDONIJA - RILA - MELNIK – VODOČA - STRUMICA

Po zajtrku se bo pričel naš “makedonski oro”, saj se bomo podali na krožno pot makedonskih pokrajin in začeli s Pirinsko Makedonijo, ki so jo Bolgari po balkanskih vojnah za vedno zakoličili znotraj svojih meja ter začeli z raznarodovanjem Makedoncev po vsej Strumiški dolini pod Pirinom. Pot nas bo vodila proti gorovju Rila in si tam ogledali samostan Rila z Unescovega seznama kulturnih zakladov. Samostan je v 10. stoletju ustanovil sveti Ivan Rilski in je postal v naslednjih stoletjih najpomembnejši pravoslavni center. V času turške okupacije, je bil center ohranjanja bolgarskega jezika, pismenosti in kulture, po požaru 1833 pa je doživel sedanjo obnovo. Ogledali si bomo stenske poslikave in vrhunske rezbarije rilskega ikonostasa. Nadaljevali bomo po dolini Strume mimo Blagoevgrada in kraja Sandanski, ki že od rimskih časov slovi po termalnih izvirih, znan je tudi kot rojstni kraj Spartakusa, ki je Rimljanom zakuhal največji gladiatorski upor. Potem se bomo zapeljali do mesteca Melnik, ki je nekoč štel na tisoče prebivalcev, sedaj pa jih tam živi le še nekaj sto. Pokrajinsko je področje zanimivo zaradi nekakšnih stožcev peščenjakov, v katere so domačini izdolbli vinske kleti. Melnik je namreč že od 13.stoletja dalje slovel kot mesto vina, vinarji pa so ekskluzivno trgovali le s trgovci iz Dubrovnika. V obdobju turške vladavine je Melnik nazadoval, najbolj pogubna pa je bila druga balkanska vojna, saj je fronta šla ravno čez Melnik. Pretežno grško prebivalstvo se je razgubilo in šele sedaj se Melnik obnavlja in ponovno postaja atraktivno mesto vinskih kleti. Tudi mi bomo zavili na prigrizek in kozarček »rdečega melnika« v vinsko klet Kordopulov kuča. Nato bomo zapustili Pirinsko Makedonijo v Bolgariji in vstopili v Vardarsko Makedonijo, po novem uradno imenovano Severno Makedonijo. Pri Strumici si bomo ogledali samostan Vodoča, kjer se je leta 1014 odvila bitki pod goro Belasico, kjer je zmagoviti bizantinski cesar Vasilij II. dal oslepiti 1.400 premaganih vojakov makedonskega carja Samuela, le vsakemu stotemu so pustili eno oko. Dan bomo zaključili v Strumici, hotelska namestitev in večerja.

03.dan : sobota, 05.10.2024:
STRUMICA - VARDARSKA MAKEDONIJA - DEMIR KAPIJA – STOBI - TIKVEŠ - PRILEP - BITOLA - OHRID

Nadaljevali bomo v dolino Vardarja in skozi divjo rečno sotesko Demir Kapijo, ki je zadnja naravna ovira 388 km dolgega Vardarja pred izlivom v Egejsko morje. Prvi ogled bomo naredili v arheološkem parku Stobi, ki je bil cvetoče mesto že v času Filipa Makedonskega, v dobi Rimljanov pa glavno mesto njihove province Macedonij Secunda ter si tam ogledali presenetljivo dobro ohranjene talne mozaike in druge antične umetnine. Nato bomo prispeli v največjo makedonsko vinorodno pokrajino Tikveš, zato bomo obvezno zavili v eno izmed vinskih kleti na zakusko in degustacijo vina. Sledila bo vožnja med tobačnimi polji v Prilep, ki je center pridelave makedonskega tobaka, zato si bomo tam ogledali muzej »duvana«. Vtis napravi tudi sama lega Prilepa pod granitnimi gorami, ki nas spominjajo na grško Meteoro, zlasti zato, ker so tam tudi samostani in Markova kula, trdnjava legendarnega kraljeviča Marka. Nadaljevali bomo preko kmetijsko bogate pokrajine Pelargonije v Bitolo, ki leži pod planinama Baba in Kajmakčalan in je bila nekoč politično pomembno mesto s konzulati Rusije, Anglije, Francije, Srbije in Grčije. Trgovski posli so tukaj vedno bili zelo pomembni, zato je njihova čaršija bila največja na Balkanu. Svetovljanstvo Bitole se še vedno zrcali v dan in noč živahnem korzu z množico vedno polnih kafan in restavracij. Po ogledu Bitole nadaljevali v Ohrid, hotelska namestitev za dve noči in večerja.

04.dan : nedelja, 06.10.2024:
OHRID - SVETI NAUM - STRUGA - OHRID

Po zajtrku bomo ves dan namenili ogledom okrog Ohridskega jezera. Najprej bomo naredili izlet do Svetega Nauma, ki leži na visoki pečini na skrajnem jugu Ohridskega jezera tik ob albanski meji. Slikovita cerkvica je bila pozidana že v začetku 10.stoletja in kasneje bogato poslikana. Pri sv. Naumu je še eno lepo doživetje narave, saj se tukaj nahajajo številni smaragdno zeleni izviri Črnega Drima. S čolni se bomo popeljali do teh izvirov in nato občudovali še izliv reke v Ohridsko jezero. Sredi dneva se bomo vrnili v Ohrid in si ogledali mesto pod Samuelovo trdnjavo. Posvetili se bomo časom Cirila in Metoda ter delovanju njunih učencev Klimenta in Nauma, ki sta prav Ohrid spremenila v kulturni center krščanstva ter v rojstni kraj starodavne glagolice oziroma cirilice. Vstopili bomo v baziliko sv. Sofije, ki je najpomembnejši sakralni objekt makedonskega zgodnjega srednjega veka. Sledil bo odmor za samostojne sprehode po mestu, za nakupe ohridskih biserov ali za kulinarične užitke od ohridske postrvi naprej. Nato si bomo privoščili ladijsko panoramsko vožnjo po Ohridskem jezeru od pristanišča pa vse do cerkvice sv. Jovan Kaneo, ki je s svojo lego na rdeči pečini nad jezerom, eden najlepših prizorov ob Ohridskem jezeru. Pozno popoldne bo čas za še kakšen dodaten ogled, mogoče skok v Strugo do izliva Črnega Drima iz Ohridskega jezera. Proti večeru odhod v restavracijo na večerjo z obvezno ohridsko postrvijo. Vrnitev v hotel ter nočitev.

05.dan : ponedeljek : 07.10.2024:
OHRID - TETOVO - MATKA - SKOPJE

Po zajtrku bomo zapustili Ohrid in se usmerili proti severu Makedonije pod Šar planino, kjer se bomo ustavili v Tetovu in si ogledali njihovo nenavadno Šareno džamijo. Sledila bo vožnja v narodni rezervat reke Treske in kanjona Matka. Treska je 132 km dolga reka z izvirom 2000 m visoko na gori Stogovo in je zaradi strmega padca hidroenergetsko izkoriščena. Dolina je rezervat številnih endemičnih rastlin ter preko 70 vrst metuljev in celo domovanje beloglavega orla. V kanjonu Matke bomo uživali v križarjenju med vertikalnimi stenami masiva, potem pa bomo nadaljevali v Skopje ter tam naredili ogled glavnih znamenitosti makedonske prestolnice, ki se je zadnja leta prelevila v »antični« muzej monumentalnih spomenikov. Starodavno Skopje je bilo rojstno mesto bizantinskega cesarja Justinjana, ki je 518. leta doživel potresno uničenje svojega mesta. Zapeljali se bomo do železniške postaje, kjer so muzejsko ohranili del ruševin in znamenito uro, ki se je ustavila ob drugem skopskem potresu 1963 leta. Nato se bomo sprehodili do spomenika Materi Terezi in dalje čez osrednji trg Ploštad Makedonija do Kamnitega mostu, ki že od 15.stoletja dalje povezuje oba bregova Vardarja in je nesporna veduta Skopja. Videli bomo številne stavbe islamske arhitekture, med katere sodijo džamije in nekdanje turško kopališče Daud Paša hamam. Med pravoslavnimi stavbami je najpomembnejši hram sv. Spasa z izjemnim ikonostasom domačih mojstrov globokega lesoreza, na cerkvenem dvorišču pa se nahaja grob Goce Delčeva. Nazadnje bomo zavili v Stari grad na turški bazar ter dan zaključili z večerjo ob živi glasbi v makedonski narodni restavraciji boemske četrti Debar Maalo, po večerji odhod v hotel in prenočevanje.

6.dan : torek, 08.10.2024:
SKOPJE - MATKA - NIŠ - LJUBLJANA

Po zajtrku bomo nadaljevali z izletom v narodni rezervat reke Treske in kanjona Matka. Treska je fascinantna 132 km dolga makedonska reka z izvirom 2000 m visoko na gori Stogovo in je zaradi strmega padca tudi večkrat hidroenergetsko izkoriščena. Odmaknjena in divja dolina te reke je zaščitena kot rezervat endemičnih rastlin, preko 70 vrst metuljev in je eno redkih evropskih domovanj beloglavega orla. Najbolj atraktiven je predel konjonske struge Matka, kjer se bomo zapeljali med vertikalne stene masiva, pa tudi vstopili v jamo Vrelo, ki v svoji notranjosti skriva dve jezeri in jo krasijo kapniki. Reka Treska nudi na svojih živahnih brzicah tudi športne užitke spuščanja v kajaku in je že bila prizorišče tekmovanj svetovnega prvenstva na divjih vodah. Po zaključku izleta v Matko, bomo zaključili »veliki makedonski oro« in se zapeljali proti Kumanovu ter prestopili državno mejo s Srbijo, kjer nas bo pot vodila naprej po dolini Južne Morave mimo Vranja v Niš, tretje največje srbsko mesto, ki je vredno ogleda. Središče mesta je Trg Kralja Milana, kjer so vse stare meščanske hiše s konca 19.stoletja in med njimi tudi palača Banovine kot najlepši primer razkošne neorenesančne stavbe. Usedlina starejših časov Niša je Niška trdnjava sredi mesta in zaščitena mestna četrt Kazandžijsko Sokače starih zanatlijskih delavnic in kafan, med katerimi je tudi Nišlijska mehana, kjer še vedno kuhajo stare srbske jedi po receptih ustnega izročila, ki so jih drugod že pozabili. V prostem času se bomo lahko potepali po niški čaršiji od kafan do gostion in trgovinic z izdelki stare ljudske obrti. V okolici mesta se nahaja tudi Niška banja s toplimi izviri zdravilne vode, na vzpetini Čegar pa bo obvezno obiskati Čele kulo, kakor imenujemo stolp lobanj srbskih bojevnikov I. srbske vstaje 1809, ki so se kot premaganci proti Turkom, skupaj s svojim legendarnim poveljnikom Stevanom Sindjelićem predali v prostovoljno smrt pod turškimi sabljami. Vreden obiska je tudi zgodovinski park Bubanj iz časa druge svetovne vojne. Po popoldanskem prostem času odhod na letališče ter direkten polet iz Niša v Ljubljano, kjer bomo pristali nekaj po 20.00 uri zvečer.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Mogoče vam bo všeč

Božiček na Laponskem

Zagotovljeno potovanje

3 dni že od 1.129€

  3 dni že od 1.129€
13.12.2024 - 15.12.2024
Rok prijave: 20.07.2024

Rezerviraj
Dve pisani hiški zraven cvetočega grma

Madeira

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.370€

  8 dni že od 1.370€
21.10.2024 - 28.10.2024
Rok prijave: 10.07.2024

Rezerviraj

Portugalska

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.395€

  8 dni že od 1.395€
16.10.2024 - 23.10.2024
Rok prijave: 19.07.2024

Rezerviraj

Uzbekistan-Letališče Ljubljana

Zagotovljeno potovanje

10 dni že od 1.850€

  10 dni že od 1.850€
15.10.2024 - 24.10.2024
Rok prijave: 15.07.2024

Rezerviraj

Carigrad

Zagotovljeno potovanje

4 dni že od 680€

  4 dni že od 680€
10.10.2024 - 13.10.2024
Rok prijave: 05.07.2024

Rezerviraj

Azorski otoki

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.750€

  8 dni že od 1.750€
01.10.2024 - 08.10.2024
Rok prijave: 08.05.2024

Rezerviraj