Rezervacija za : Albanija

Strinjam se z uporabo osebnih podatkov.

Albanija

Podrobnosti potovanja


Albanci, potomci starodavnih Ilirov, so kljub zgodnji izgubi svojega kraljestva, ohranili svojo kulturo in jezik do današnjih dni. Vzdržali so pritiske Bizantincev, Slovanov in Turkov ter ob rdeči zastavi s črnim dvoglavim orlom, prisegli v boju za svobodo v času Skenderbegove vstaje. Albanija se je obnovila kot država šele po balkanskih vojnah v začetku 20. stoletja. Po II. svetovni vojni je doživljala popolno politično izolacijo in kruto komunistično diktaturo Enverja Hoxhe, danes pa se sooča s sodobnim svetom in s svojim neizživetim nacionalizmom. Albanija je vsekakor država, ki bi jo bilo škoda prezreti.

 • 840Eur / 35 oseb
 • 860 Eur / 30 oseb
 • 915 Eur / 25 oseb
 • 945 Eur / 20 oseb
 • 975 Eur / 15 oseb

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 35 potnikov, se opravi pri plačilu zadnjega obroka poračun glede na dejansko število udeležencev po zgornji cenovni lestvici.
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

 • letalski prevoz Ljubljana - Tirana - Priština - Ljubljana
 • letališka taksa in varnostne pristojbine na dan priprave aranžmaja znašajo skupaj 74 Eur, točen izračun taks bo znan 10 dni pred odhodom
 • avtobusni prevozi, vse cestne takse, stroški voznika
 • 7x namestitev z zajtrkom v hotelih, gorski penzion 3*/4*, lokalna kategorija, dvoposteljne sobe
 • 1 x večerja z tradicionalnim menijem
 • 1x folklorni program z glasbo in ljudskimi plesi
 • 1x degustacija konjakov, prigrizkov v kantini Skander
 • 1x plovba s trajektom po jezeru Koman
 • 1x slovenski turni vodnik z licenco GZS
 • albanski lokalni vodniki, kjer bo zahtevan
 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov
 • organizacijski stroški agencije in DDV
 • strošek prijave: 18 Eur
 • enoposteljna soba: 115 Eur
 • 5 x fakul. večerja v hotelu ali restavraciji: 85 Eur (obvezno naročilo večerij ob prijavi)
 • 15 vstopnin po programu: 30 Eur
 • napitnine vozniku in lokalnim vodnikom
 • odpovedni riziko v primeru višje sile: 46 Eur
  (premija zavarovanja rizika odpovedi je odvisna od cene potovanja glede na udeležbo)
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (individualno/skupinsko)
 • celosten paket zavarovanja(odpov. riziko + zavar. z asistenco v tujini): 57 Eur

ROK PRIJAVE do 10.08.2019 oziroma do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave možne samo na vprašanje o morebitnih prostih kapacitetah hotelov ter letalskih sedežev.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in  obrokov.

ROKI PLAČIL:

 • akontacija ob prijavi: 200 Eur
 • ostali obroki po predračunu do odhoda

Pri plačilu akontacije,se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 35 potnikov, se pri plačilu zadnjega obroka napravi poračun glede na dejansko število udeležencev po naslednji cenovni lestvici:

 • 860 Eur / 30 oseb
 • 915 Eur / 25 oseb
 • 945 Eur / 20 oseb
 • 975 Eur / 15 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

ORGANIZATOR POTOVANJA in avtor programa: POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v agenciji oziroma so objavljeni v katalogu ter na naši spletni strani.

Vreme
Lokalni čas
Valuta
(Albanski lek)

Videli boste:

 • Tirana, Drač
 • Kruje, muzej Skenderbeg
 • Saranda, Vlora, albanska riviera
 • Gjirokaster, Enver Hoxha
 • Berat, mesto tisočerih oken
 • Kanjon Koman, Dolina Valbona
Slika

1.dan: sobota, 21.09.2019:
LJUBLJANA - TIRANA - DRAČ

Zbor potnikov na letališču Ljubljana najkasneje eno uro pred poletom ob 12.25 uri in pristanek na letališču Tirana ob 13.45 uri. Vstopili bomo v ponosno Albanijo, ki je velika dobrih 28.000 km² in šteje nekaj preko 3 mio prebivalcev ter se znašli v deželi potomcev starodavnih Ilirov, ki so kljub zgodnji izgubi svojega kraljestva, do današnjih dni ohranili svojo kulturo in indo-evropski jezik. Albanija se je obnovila kot država šele po balkanskih vojnah v začetku 20. stoletja. Po II. svetovni vojni je doživljala izolacijo in kruto komunistično diktaturo Enverja Hoxhe, sedaj pa se sooča s problemi sodobnega sveta. Z letališča se bomo zapeljali na Jadransko obalo v pristaniško mesto Drač/Durres, kjer bomo najprej obiskali Kantino Skenderbeu, sloviti proizvodni obrat albanskega konjaka, ki so ga poimenovali po narodnem junaku Giergju Kastriotiju Skenderbegu. Po degustaciji konjaka in drugih produktov te slavne vinske kleti, bomo nadaljevali z ogledom največje albanske luke in starega mestnega jedra blizu ostankov rimskega amfiteatra. Sledila bo vožnja v novo nastajajoči hotelski kompleks na dolgih peščenih plažah, se hotelsko namestili, večerja(doplačilo) in nočitev.
Slika

2.dan: nedelja, 22.09.2019:
DRAČ - ARDENICE - APOLLONIA - ZVERNEC - VLORE

Po zajtrku nas bo pot vodila dalje proti jugu in prvi ogled bomo namenili samostanu Ardenice, ki s temelji sega v poganski čas boginje Artermis, sedanji samostan pa so zgradili Bizantinci v 13.stoletju v zahvalo velike zmage pri Beratu. Samostan je pomemben zaradi prvega zapisa molitve v albanskem jeziku kot vzporedni tekst armenskemu, grškemu in latinskemu zapisu, sicer pa samostan čuva bogato knjižnico in freske albanskih zografov, ki so v Ardenicah imeli šolo tovrstnega slikarstva. Drugi postanek bo namenjen Apolloniji, grški koloniji priseljencev iz Korinta, ki je takrat štela preko 50.00 prebivalcev. V rimski dobi se je v Apollonio zatekel Julij Cezar v času njegovih spopadov s Pompejem. Mesto je cvetelo v bogastvu in umetnosti, dokler ga ni potres v 3.stoletju spremenil v arheološko razvalino. Nato bomo doživeli lepo naravno okolje lagune Narta in polotoka Zvernec, ki sega globoko v morje in je ves v mediteranskem zelenju, s polotoka pa nas lesen mostiček poveže s slikovitim otočkom, na katerem je eden redkih katoliških samostanov Albanije. Naša zadnja postaja bo Vlora, mesto obmorskih turističnih resortov, pa tudi zgodovinsko pomembno mesto Albanije, saj so ravno tukaj 1912 leta v »hiši neodvisnosti«, razglasili samostojno državo Albanijo. Hotelska namestitev, večerja (doplačilo).
Slika

3.dan: ponedeljek, 23.09.2019:
VLORE - LLOGARA - RIVIERA - BUTRINT - KSIMIL - SARANDA

Po zajtrku se bomo odpeljali vzdolž zadnjih kilometrov Jadranske obale in potem zavili v gorski svet NP Llogara, kjer bomo na 1.100 m visokem prelazu uživala v lepih razgledih na gorato notranjost Albanije in na prostranstvo Jonskega morja. V času postanka na prelazu, bomo lahko poskusili njihov domači jogurt z orehi in medom ter se nato spustili v zaliv Porto Palermo, ki že pripada Jonskemu morju in kjer se začenja slovita albanska riviera, polna zalivov turkiznega morja s kopališkimi plažami, prijetnih krajev mediteranske arhitekture, kot so Dhermi, Qeparo, Piqeras in Lukove, pri kraju Himare pa bomo videli tudi slikovit otoček, ki se v oseki kopensko poveže z obalo, na njemu pa je stara Ali Pashina trdnjava. V času albanskega komunizma je bila tukaj baza sovjetskih podmornic, sedaj pa vse skupaj doživlja počasno turistično preobrazbo. Na koncu riviere si bomo ogledali arheološki park Butrint, zapisan v Unescov seznamu kulturne dediščine. Butrint je nastal kot grška kolonija na polotoku jezera, ki se preliva v Jonsko morje in leži le nekaj kilometrov proč od grškega otoka Krf. Kasneje je Butrint postal cvetoče mesto Rimljanov s templji, termami, teatrom in s forumom za 10.000 ljudi. Sledil bo postanek na plaži Ksamil Beach, kjer se bomo lahko malo posončili ali celo kopali. Nazadnje se bomo zapeljali v Sarando, glavno središče albanske riviere, kjer se bomo namestili v hotelu in se nato odpravili vzdolž obale na promenado z možnostjo lastne izbire jedilnika individualne večerje. Vrnitev v hotel in nočitev.
Slika

4.dan: torek, 24.09.2019:
SARANDA - SYRI I KALTER - GJIROKASTER - BERAT

Po zajtrku nas bo čakal zanimiv dan, saj se bomo odpeljali v notranjost dežele po dolini reke Bistrice, ki je edina albanska reka z izlivom v Jonsko morje. Ustavili se bomo pri izviru te reke, ki prihaja na dan kot jezero kristalno čista voda z imenom Syri i Kalter ali Modro oko. Nadaljevali bomo po dolini reke Drinos in tako dosegli naslednje Unescovo mesto Gjirokaster, ki je kamnito mesto značilne balkanske arhitekture in kot takšno razglašeno za mesto muzej. Vstopili bomo v bogato opremljeno hišo Zekate, ki je najlepši primer otomanskeega stavbarstva iz leta 1812. Lega mesta s trdnjavo nad reko Drino in z visokogorsko kuliso v zaledju, je resnično izjemna in vsakogar navduši. Gjirokaster je znan tudi kot rojstni kraj velikega diktatorja Enverja Hoxe, njegova rojstna hiša je sedaj etnografski muzej, trdnjava pa je bila v Enverjevih časih najstrožji politični zapor, kjer so dodali še »zid krogel« za streljanje njegovih nasprotnikov. Sedaj je trdnjava prizorišče kulturnega poletnega festivala in velike revije izvirne albanske etno glasbe. Po končanih ogledih, bomo nadaljevali do naslednjega Unescovega zaklada Berata, ki so ga zasnovala že ilirska plemena in zato velja za najstarejše albansko mesto s preteklostjo preko dva tisoč let. Berat je zacvetel v rokodelstvu in trgovskih poslih ter ves čas ohranjal staro urbanistično zasnovo in tradicionalno albansko arhitekturo, zato je tudi Berat zaščiteno muzejsko mesto. Ker se hiše v nabrežju dvigujejo ena nad drugo in se s svojimi okni odpirajo proti reki, se je Berata prijel vzdevek »mesto tisočerih oken«. Zapeljali se bomo na trdnjavo, vstopili v mesto skozi obzidje in po zavitih kamnitih ulica prišli do cerkve bizantinskega stila z Onufrijevim muzejem ikon. S citadele se bomo zapeljali v center Berata, ulovili najlepše poglede na »okna Berata« in se odpravili na večerjo (doplačilo) v eno od dobrih mestnih restavracij. Odhod v hotel in nočitev.
Slika

5.dan: sreda, 25.09.2019:
BERAT - TIRANA - KRUJE

Po zajtrku bomo zapustil Berat in se skozi Elbasan odpeljali v Tirano, ki šteje preko pol mio prebivalcev. Med krožno vožnjo bomo spoznali glavne značilnosti albanske prestolnice, kot so trg Skenderbeg, spomenik materi Terezi, 35 metrov visok urni stolp Kulle e Sahatit, stopili bomo tudi do nekdanje rezidence Enverja Hoxhe, si ogledali Et'hem Bey mošejo, če bo trenutna obnova že zaključena in se seveda sprehodili skozi zgodovinsko pripoved velikega narodnega muzeja. Seveda si bomo v Tirani vzeli tudi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta in kupovanje spominkov, nato se boo odpeljali naprej v mesto Kruje, se hotelsko namestili in uživali v večerji v restavraciji z albanskim folklornim programom.
Slika

6.dan: četrtek, 26.09.2019:
KRUJE - SKADAR

Po zajtrku si bomo ogledali Kruje, nekdanji srednjeveški sedež albanske kraljevine, dokler ni padla pod orožjem otomanskih janičarjev. To je mesto velikega narodnega heroja Skenderbega in njegove zastave črnega, dvoglavega orla na rdeči podlagi ter mesto, kjer so 1912. leta ponovno razglasili rojstvo Albanije, zato si bomo tudi ogledali Skenderbegov muzej, etnografski muzej ter bektaško molilnico šiitske verske ločine. Potem si bomo vzeli prosti čas, da se bomo samostojno sprehodili po edini stari mestni ulici, ki je sedaj turistični bazar spominkov in tradicionalnih izdelkov domačih obrti. Popoldne se bomo zapeljali proti skrajnemu severu Albanije do Skadarskega jezera oziroma v Skladar/Shkoder, ki je največje mesto na severu države. Obiskali bomo največjo znamenitost Skadra, ki jo predstavlja trdnjava Rozafa z impozantno lego na skalni vzpetini nad mestom in v trojnem sotočju rek Buna, Kiri in Drim. Skadarska trdnjava je zgodovinski kraj, kjer je ilirska krajica Tevta čakala na usodni spopad z rimsko vojsko, sama gradnja trdnjave pa je povezana s tragično legendo treh bratov graditeljev. Po končanem ogledu trdnjave in zaključenem potepanju po mestu, odhod v hotel ter večerja (doplačilo).
Slika

7.dan: petek, 27.09.2019:
SKADAR - KOMAN KANJON - BAJRAM CURRI - DOLINA VALBONA

Po zajtrku bomo ves dan namenil naravnim lepotam severne Albanije, ki so skoraj ostala nedotaknjene. Zapeljali se bomo v dolino Drima, ki nastane kot albanska reka po združitvi kosovskega Belega in makedonskega Črnega Drima. Enver Hoxha je na tej reki zgradil 1970. leta HE in ustvaril ogromno rečno akumulacijsko jezero Koman, ki se jedo sedaj sicer lepo spojilo z naravo. V Komanu se bomo vkrcali na trajekt in 2 uri pluli skozi kanjon Drima ter se po 30. kilometrih izkrcali v kraju Fierza . Nato se bomo zapeljali do mesta Bajram Curri, ki leži v dolini reke Valbonë. Po osrednjem dnevnem počitku, bomo nadaljevali v dolino zgornjega toka reke Valbonë, pod divji gorski masiv Prokletje, ki si ga delijo Albanija, Črna Gora ter Kosovo. To so gotovo najlepši predeli neokrnjene narave v osrčju Albanskih Alp, ki jih je nekoč prekrival ledenik in zapustil ledeniška jezera, brzice in alpske doline, ki nas spominja na naša Trento. Narodni park Valbona nudi zavetje nedotaknjenim gozdovom, rjavemu medvedu, jelenom, lisicam ter krdelom sivih volkov. Dan bomo zaključili v enem izmed penzionov čudovitega narodnega parka pod Prokletijami, večerja (doplačilo).
Slika

8.dan: sobota. 28.09.2019:
VALBONA - KOSOVO - PRIZREN - PRIŠTINA - LJUBLJANA

Po bolj zgodnjem zajtrku, bo sledilo vračanje po dolini Valbonë, nakar bomo zapustili čudoviti albanski alpski svet ter zavili v smeri pogorja Jugor, ki povezuje Albanijo s Kosovim. Naredili bomo postanek in ogled mesta Prizren, ki je zapisan kot pomembno zgodovinsko mesto od ilirskih časov do bizantinske in otomanske ere. Med najlepše arhitekturne usedline Prizrena spada kamniti trg okrog Šadrvana, Sinan pašina mošeja, hamam Gazi Mehmed Paše, kamniti most in seveda tudi zgodovinska hiša, v kateri je bil sprejet dokument prizrenske lige, ki zahteva življenje vseh Albancev v eni sami državi. Po odmoru v strem delu mesta, kjer je veliko trgovinic, malih rokodelskih delavnic tradicionalnih obrti, kafan in čevabdžinic, se bomo zapeljali na letališče Priština in ob 14.30 uri poleteli v Ljubljano s pristankom ob 15.50 uri.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Mogoče vam bo všeč

Namibija – NOVO

Zagotovljeno potovanje

12 dni že od 2.770€

  12 dni že od 2.770€
28.03.2020 - 08.04.2020
Rok prijave: 10.01.2020

Rezerviraj

Ruska zima v polarnem siju- NOVO

Zagotovljeno potovanje

5 dni že od 1.495€

  5 dni že od 1.495€
14.03.2020 - 18.03.2020
Rok prijave: 15.01.2020

Rezerviraj

Eksotični Filipini – NOVO

Zagotovljeno potovanje

15 dni že od 2.970€

  15 dni že od 2.970€
01.02.2020 - 15.02.2020
Rok prijave: 10.11.2019

Rezerviraj

Nova Zelandija ali Aotearoa – NOVO

Zagotovljeno potovanje

16 dni že od 4.620€

  16 dni že od 4.620€
26.11.2019 - 11.12.2019
Rok prijave: 02.09.2019

Rezerviraj

Paradiž južne Indije

Zagotovljeno potovanje

13dni že od 2.190€

  13dni že od 2.190€
23.11.2019 - 05.12.2019
Rok prijave: 25.09.2019

Rezerviraj

testArgentina – NOVO

Zagotovljeno potovanje

12 dni že od 3.690€

  12 dni že od 3.690€
22.11.2019 - 03.12.2019
Rok prijave: 09.09.2019

Rezerviraj