Rezervacija za : Albanija

Strinjam se z uporabo osebnih podatkov.

Albanija

Podrobnosti potovanja

Albanci, potomci starodavnih Ilirov, so kljub zgodnji izgubi svojega kraljestva, ohranili svojo kulturo in jezik do današnjih dni. Vzdržali so pritiske Bizantincev, Slovanov in Turkov ter ob rdeči zastavi s črnim dvoglavim orlom, prisegli v boju za svobodo v času Skenderbegove vstaje. Albanija se je obnovila kot država šele po balkanskih vojnah v začetku 20. stoletja. Po II. svetovni vojni je doživljala popolno politično izolacijo in kruto komunistično diktaturo Enverja Hoxhe, danes pa se sooča s sodobnim svetom in s svojim neizživetim nacionalizmom. Albanija je vsekakor država, ki bi jo bilo škoda prezreti.

 • 890Eur / 35 oseb
 • 910 Eur / 30 oseb
 • 970 Eur / 25 oseb
 • 1.020 Eur / 20 oseb

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 35 potnikov, se opravi pri plačilu zadnjega obroka poračun glede na dejansko število udeležencev po zgornji cenovni lestvici.
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

 • letalski prevoz Treviso - Tirana - Treviso
  /*letališka taksa in varnostne pristojbine na dan priprave aranžmaja znašajo skupaj 62 Eur, točen izračun taks bo znan 10 dni pred odhodom/
 • avtobusni prevozi, cestne takse, parkiranja, stroški voznika
 • 6 x nočitev z zajtrkom, hoteli 4*, dvoposteljne sobe
 • 1x kosilo, 1x tradicionalna večerja, 1x poslovilna večerja
 • slovenski turni vodnik z licenco GZS
 • albanski lokalni vodnik
 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov
 • organizacijski stroški agencije in DDV
 • strošek prijave: 23 Eur
 • enoposteljna soba: 125 Eur
 • vstopnine po programu in vzpenjača: 55 Eur
 • oljarna in vinska klet z degustacijo: 20 Eur
 • povratni prevoz na letališče Treviso
  /cena kasneje glede na število potnikov/
  ** odhod iz Škofje loke pri najmanj 10 prijavljenih potnikov

ROK PRIJAVE do 19.07.2024 oziroma do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave možne samo na vprašanje o morebitnih prostih kapacitetah hotelov ter letalskih sedežev.
*Objavljena cena aranžmaja je zagotovljena do razpisanega datuma prijave, cena kasnejših prijav bo odvisna od takratne cene nakupa letalske vozovnice.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in  obrokov.

ROKI PLAČIL:

 • akontacija ob prijavi: 300 Eur
 • ostali obroki po predračunu do odhoda

Pri plačilu akontacije,se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 35 potnikov, se pri plačilu zadnjega obroka napravi poračun glede na dejansko število udeležencev po naslednji cenovni lestvici:
910 Eur / 30 oseb
970 Eur / 25 oseb
1.020 Eur / 20 oseb

Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici glede na število prijav.

POTOVALNI DOKUMENT: potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

ORGANIZATOR POTOVANJA in avtor programa: POTOVANJA PISANEC D.O.O.

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v agenciji oziroma so objavljeni v katalogu ter na naši spletni strani.

Vreme
Lokalni čas
Valuta
(Albanski lek)

Videli boste:

 • Tirana, Drač
 • Kruje, muzej Skenderbeg
 • Saranda, Vlora, albanska riviera
 • Gjirokaster, Enver Hoxha
 • Berat, mesto tisočerih oken
 • Kanjon Koman, Dolina Valbona
Slika

1.dan: sreda, 25.09.2024:
ŠKOFJA LOKA - LJUBLJANA -TREVISO – KRUJE - DRAČ 65 km

Jutranji odhod skupine iz Škofje Loke**, vstop potnikov v Ljubljani ter prevoz skupine na letališče Treviso, direkten polet ob 08.20 na letališče Tirana s pristankom ob 10.00 uri. Pričeli bomo z ogledi prvega potovalnega dne in se odpeljali z letališča v Kruje, v nekdanji srednjeveški sedež albanske kraljevine, dokler ni padla pod orožjem otomanskih janičarjev. To je mesto narodnega heroja Skenderbega in njegove zastave črnega dvoglavega orla na rdeči podlagi ter mesto, kjer so 1912. leta slavili ponovno svobodno Albanijo, zato si bomo ogledali v mogočni trdnjavi Skenderbegov zgodovinski muzej. Potem se bomo sprehodili po edini stari mestni ulici z bazarjem, kjer bomo lahko kupili že prve spominke. Sledilo bo organizirano kosilo in osrednji dnevni počitek. Popoldne se bomo odpeljali v Drač/Durres, ki je največje mesto na vzhodni obali Jadranskega morja, si mogoče privoščili ob obali še večerno promenado, sledila bo hotelska namestitev in nočitev.
Slika

2.dan: četrtek, 26.09.2024 :
DRAČ – ARDENICE - APOLLONIA - VLORE 155 km

Po zajtrku se bomo podali na sprehod po pristanišču in po ulicah starega Drača, ki se širi okrog rimskega amfiteatra, nakar se bomo odpeljali proti jugu do samostana Ardenice, ki s temelji sega v poganski čas boginje Artermis, sedanji samostan pa so zgradili Bizantinci v 13.stoletju v zahvalo velike zmage pri Beratu. Samostan je pomemben zaradi prvega zapisa molitve v albanskem jeziku kot vzporedni tekst armenskemu, grškemu in latinskemu zapisu, sicer pa samostan čuva bogato knjižnico in freske albanskih zografov, ki so v Ardenicah imeli šolo tovrstnega slikarstva. Drugi postanek bo namenjen Apolloniji, grški koloniji priseljencev iz Korinta, ki je takrat štela preko 50.000 prebivalcev. V rimski dobi se je v Apollonio zatekel Julij Cezar v času njegovih spopadov s Pompejem. Mesto je cvetelo v bogastvu in umetnosti, dokler ga ni potres v tretjem stoletju spremenil v arheološko razvalino. Naša zadnja postaja bo Vlora, mesto obmorskih resortov, pa tudi zgodovinsko pomembno mesto Albanije, saj so ravno tukaj 1912 leta v »hiši neodvisnosti«, razglasili samostojno državo Albanijo. Ogledali si bomo barvito četrt Muradie, imenovani po mošeji slovitega mojstra Nimar Sinana, ki je zgradil tudi mostova v Mostarju in Višegradu. Četrt vibrira v mediteranskem vzdušju s kavarnami, cocktail bari in ribjimi restavracijami, zato se bomo tukaj vzeli čas za večerni prigrizek po svoji izbiri in za promenado po rivieri Lungomare. Hotelska namestitev in nočitev.
Slika

3.dan: petek, 27.09.2024:
VLORE – NARTA - ZVERNEC - LLOGARA PASS - RIVIERA – DHERMI – HIMARA - SARANDA 160 km

Po zajtrku bomo najprej doživeli lepo naravno okolje lagune Narta in polotoka Zvernec, ki sega globoko v morje in je ves v mediteranskem zelenju, s polotoka pa nas lesen mostiček poveže s slikovitim otočkom, na katerem je eden redkih katoliških samostanov Albanije. Laguna je pomembna postaja ptic selilk vključno s flamingosi in pelikani. Nato bomo vozili vzdolž zadnjih kilometrov Jadranske obale in potem zavili v gorski svet NP Llogara, kjer bomo na 1.040 m visokem prelazu uživali v lepih razgledih na gorato notranjost Albanije in na prostranstvo Jonskega morja. V času postanka na prelazu, bomo lahko poskusili njihov domači jogurt z orehi in medom ter se nato spustili v zaliv Porto Palermo, ki že pripada Jonskemu morju in kjer se začenja slovita albanska riviera, polna zalivov turkiznega morja s plažami in malimi kraji z opaznimi gradbenimi vplivi bližnje Grčije. V času albanskega komunizma je bila tukaj baza sovjetskih podmornic, sedaj pa se razcveta turistična preobrazba krajev kot so Dhermi, Vuno, Piqeras, Lukove in zlasti Himara, kjer bomo naredili malo daljši osrednji dnevni počitek z možnostjo kopanja v Jonskem morju. Zanimivost Himare je tudi otoček, ki se v oseki kopensko poveže z obalo, na njem pa je stara Ali Pashina trdnjava. Nazadnje se bomo zapeljali v Sarando, glavno središče albanske riviere, ki jo je med vojno Mussolini preimenoval po svoji najstarejši hčerki v Porto Edda. Iz starih časov so vidni še ostanki mestnega obzidja in predvsem velika židovska sinagoga. V Sarandi se bomo namestili v hotelu in se nato podali v turistični vrvež promenade, kjer bo vsak po svoje našel priložnost posedanja ob pijači in za priložnostno večerjo.
Slika

4.dan: sobota, 28.09.2024:
SARANDA – SYRI I KALTER - BUTRINT – KSAMIL – SARANDA 100 km

Po zajtrku si bomo najprej privoščili celodnevni izlet v notranjost dežele, kjer bomo spotoma uzrli na hribu trdnjavo Lukeresai otomanskega sultana Sulejmana Veličastnega, ki je od tam nadziral plovbo sovražnih Benečanov po morju. Pot nas bo vodila po dolini reke Bistrice, ki je edina albanska reka z izlivom v Jonsko morje ter naredili lahkoten pohod do izviru te reke, ki prihaja na dan kot jezero kristalno čiste vode z imenom Syri i Kalter ali Modro oko. Nato se bomo usmerili nazaj k morju na skrajni jug albanske riviere, v soseščino grškega otoka Krfa. Morje tega področja nas bo presenetilo z izgledom Karibov, povsod kristalno čista voda turkizne barve ter bele peščene plaže. Na tej poti si bomo ogledali arheološki park Butrint, zapisan v Unescov seznamu kulturne dediščine, ki beleži največ obiskovalcev. Butrint je nastal kot grška kolonija na polotoku jezera, ki se preliva v Jonsko morje. Kasneje je Butrint postal cvetoče mesto Rimljanov s templji, termami, teatrom in s forumom za 10.000 ljudi. Nato je to prestižno mesto stare civilizacije počasi izginjalo v mulju in bujni zaraščenosti, dokler ga niso arheologi pred enim stoletjem odkrili in to izjemno dediščino antike zaščitili. Nazadnje bomo nadaljevali v kamnito mesto Ksamil, kjer bo možno brkljati po pouličnih trgovinicah lokalnih produktov ali uživati v sončenju na Ksamil plaži. Proti večeru vrnitev v naš hotel v Sarando, prost večer ter nočitev.
Slika

5.dan: nedelja, 29.09.2024:
SARANDA - GJIROKASTER - BERAT 220 km

Po zajtrku nam bo cilj dolina reke Drinos, po kateri bomo dosegli Unescovo mesto Gjirokaster, ki je kamnito mesto značilne albanske arhitekture in kot takšno razglašeno za mesto muzej. Lega mesta s težko dostopno trdnjavo visoko nad reko Drino in z visokogorsko kuliso v zaledju, je resnično izjemna in vsakogar navduši. Oglede bomo začeli na Bazarju, kjer si bomo lahko na ulični ponudbi privoščili njihove tradicionalne prigrizke, popili obvezno turško kavo s šilcem »rakije« ter se posladkali z množico najrazličnejših slaščic. Vstopili bomo v bogato opremljeno muzejsko hišo Skenduli, ki je najlepši primer otomanskega stavbarstva iz leta 1812. Gjirokaster je znan tudi kot rojstni kraj velikega diktatorja Enverja Hoxe, njegova rojstna hiša je sedaj etnografski muzej. Tukaj se je rodil tudi velik albanski pisatelj, pesnik in dramatik Ismail Kadare, drzni kritik Enverjeve komunistične diktature. Dominantna trdnjava nad mestom je bila v Enverjevih časih njegov najstrožji politični zapor, kjer so dozidali še ojačan »zid krogel«, pred katerim so streljali vse njegove politične nasprotnike. Sedaj je trdnjava prizorišče poletnega kulturnega festivala in velike revije izvirne albanske etno glasbe. Gjirokaster je res zanimivo mesto, zato si bomo vzeli dovolj časa, da ga bomo tudi samostojno raziskali, pozno popoldne pa se bomo odpravili naprej v osrčje Albanije, v mesto Berat, kjer se bomo namestili v hotelu in se odpravili v restavracijo na tradicionalno albansko večerjo.
Slika

6. dan: ponedeljek, 30.09.2024 :
BERAT - LUNDRA - TIRANA 105 km

Po zajtrku si bomo ogledali starodavno mesto Berat, zgrajeno ob vedno pomembni trgovski poti s severa proti jugu države. Mesto so zasnovala že ilirska plemena, zato velja za najstarejše albansko mesto s preteklostjo preko dva tisoč let in ni čudno, da se je znašel na seznamu Unescovih zakladov. Berat je zacvetel v rokodelstvu in trgovskih poslih ter ves čas ohranjal staro urbanistično zasnovo in tradicionalno albansko arhitekturo, zato je tudi Berat zaščiteno muzejsko mesto. Ker se hiše v nabrežju reke Onufri dvigujejo ena nad drugo in se s svojimi okni odpirajo proti reki, se je Berata prijel vzdevek »mesto tisočerih oken«. Zapeljali se bomo na trdnjavo, vstopili v mesto skozi obzidje in po zavitih kamnitih ulica prišli do cerkve bizantinskega stila ter tudi vstopili v Onufrijev muzej s sakralno galerijo. S citadele se bomo zapeljali v spodnji del mesta, katerega najlepši del je četrt Mangalemi. Tukaj bomo videli Halveti Tekke, samostan dervišev in kraljevo mošejo, ki je bila zgrajena za sultana Bajezida. Stopili bomo do mostu na reki Onufri ter od tam ujeli najlepše poglede na okna Berata. Po osrednjem dnevnem počitku, se bomo odpeljali v smeri Tirane, vendar bomo namesto avtoceste izbrali podeželjsko pot, speljano preko valovitih gričev travnikov in sadovnjakov ter oljčnih gajev in vinogradov, vse do največjega vinorodnega okoliša Albanije. Ustavili se bomo v vasi Lundra in naredili turo vinske poti in olivnega olja, seveda se nam ne bo izmuznila tudi vinska degustacija. Potem nas bo pot vodila po dolini reke Shkumbin do albanske prestolnice, ki je mesto s pol milijona prebivalcev. Med krožno vožnjo in tudi peš, si bomo ogledali glavne zanimivosti Tirane, med katere sodijo trg Skenderbeg, spomenik materi Terezi, urni stolp Kulle e Sahatit, mestno obzidje Kalaja, novi bazar, stopili bomo tudi do nekdanje rezidence Enverja Hoxhe. Spoznali bomo tudi četrt Blloku, nekoč dostopna le komunistični eliti, sedaj pa je center prestižnih trgovin in lokalov ter nočnega življenja albanske prestolnice. Hotelska namestitev ter poslovilna večerja v tipični albanski restavraciji.
Slika

TIRANA - DAJTI NATURAL PARK - TREVISO - LJUBLJANA - ŠKOFJA LOKA :
TIRANA - DAJTI NATURAL PARK - TREVISO - LJUBLJANA - ŠKOFJA LOKA

Po zajtrku se bomo najprej odpravili v muzej BunkArt 1, ki govori o torturi tajne službe Sigurimi ter o žrtvah Hoxhevega političnega režima polpretekle zgodovine. Potem bomo odšli po enkraten panoramski pogled na Tirano in širšo okolico. Z gondolo se bomo dvignili na 1050 metrov visoko planino Dajti, ki je izhodišče pohodniških poti po NP Dajti. Tudi mi si bomo lahko podali na krajši pohod ali pa si naredili le odmor za kavo na razgledni ploščadi Dajti stolpa ter uživali v pogledu na Tirano. Pozno popoldne se bomo odpeljali na letališče ter z večernim poletom poleteli na letališče Treviso, kjer bomo pristali ob 22.00 uri, sledil bo le še transfer v Ljubljano oziroma v Škofjo Loko.
Slika

8.dan, sreda, 02.10.2024 65 km:
TIRANA - KRUJE - TRST - LJUBLJANA - ŠKOFJA LOKA

Po zajtrku bomo odšli po enkraten panoramski pogled na Tirano in širšo okolico. Z gondolo se bomo dvignili na 1050 metrov visoko planino Dajti, ki je izhodišče pohodniških poti po NP Dajti. Tudi mi si bomo lahko podali na krajši pohod ali pa si naredili le dopoldanski odmor za kava na razgledni ploščadi Dajti stolpa ter uživali v pogledu na Tirano z okolico. Sledil bo izlet v Kruje, nekdanji srednjeveški sedež albanske kraljevine, dokler ni padla pod orožjem otomanskih janičarjev. To je mesto narodnega heroja Skenderbega in njegove zastave črnega, dvoglavega orla na rdeči podlagi ter mesto, kjer so 1912. leta ponovno razglasili rojstvo Albanije, zato si bomo ogledali mogočno trdnjavo ter Skenderbegov zgodovinski muzej. Nazadnje se bomo sprehodili po edin stari mestni ulici z bazarjem, kjer bomo lahko kupili še poslednje spominke. Sledila bo vožnja na letališče Tirana, polet ob 20.00 uri, pristanek na tržaškem letališču ob 21.45 in organiziran prevoz domov. Opomba ** odhod iz Šk. Loke v primeru vsaj 10 potnikov.

Za ogled celotnega pdf programa potovanja, v spodnje okenjce vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli program neposredno po logiranju oz. v nekaj minutah.

V kolikor želite program potovanja prejeti na vaš stacionarni naslov, nas pokličite med 8.30-16.30 uro (pon.-pet.) na tel: 04/50 62 500.Soglašam, da me obveščate o vaši celotni ponudbi do mojega preklica.

Dodatne informacije

Samo trenutek,
preverjam termine...

Potrebujete pomoč?

04/ 50 62 500

pisanec@pisanec.si

Mogoče vam bo všeč

Božiček na Laponskem

Zagotovljeno potovanje

3 dni že od 1.129€

  3 dni že od 1.129€
13.12.2024 - 15.12.2024
Rok prijave: 20.07.2024

Rezerviraj
Dve pisani hiški zraven cvetočega grma

Madeira

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.370€

  8 dni že od 1.370€
21.10.2024 - 28.10.2024
Rok prijave: 10.07.2024

Rezerviraj

Portugalska

Zagotovljeno potovanje

8 dni že od 1.395€

  8 dni že od 1.395€
16.10.2024 - 23.10.2024
Rok prijave: 19.07.2024

Rezerviraj

Uzbekistan-Letališče Ljubljana

Zagotovljeno potovanje

10 dni že od 1.850€

  10 dni že od 1.850€
15.10.2024 - 24.10.2024
Rok prijave: 15.07.2024

Rezerviraj

Carigrad

Zagotovljeno potovanje

4 dni že od 680€

  4 dni že od 680€
10.10.2024 - 13.10.2024
Rok prijave: 05.07.2024

Rezerviraj
Kamnita cerkev ob makedonskem morju

Makedonski oro

Zagotovljeno potovanje

6 dni že od 925€

  6 dni že od 925€
03.10.2024 - 08.10.2024
Rok prijave: 16.07.2024

Rezerviraj