04 / 50 62 500

 
 
 

Pomoč in informacije

 

Za pomoč pri rezervaciji in za ostale informacije pokličite :

04/50 62 500

ponedeljek-petek: 08.30 -16.30

ali nam pišite na:

 pisanec@pisanec.si

 
 
 
IZBERITE POTOVANJE ZASE:
 

Martinovanje v Beli krajini - zagotovljeno

 
  • Metlika-Radovica-Grabrovec
  • od 75,00 €
  • 11.11.2017 (1 dan) / Avtobus
  • Prijava do 12.10.2017
 
Datum odhoda NAD 40 OSEB NAD 35 OSEB
11/11/2017 75,00 € 78,00 €

Že stari pogani so poznali obred zahvale za dobro letino in še posebej veselo je bilo, ko so darovali mlado vino kot poslednji dar iztekajočega se leta. S prihodom krščanstva so stare navade dobile novo preobleko in veseli jesenski praznik so obesili svetemu Martinu, ki je bil mlad vojak rimske konjenice in je trpel, ker so trpeli vse krutosti vojne tudi njegovi vojaški kolegi. Znana je zgodba iz leta 334, ko je Martin pred mestnimi vrati v Amiensu naletel na starega in prezeblega vojaka, zato je svoj plašč z mečem presekal na dvoje ter ogrnil beraškega vojaka. Martin je kasneje zapustil vojsko in se pri osemnajstih letih posvetil krščanskemu življenju. Zaslovel je po dobrotljivosti, pravičnosti in drugih krepostih, zato so ga hoteli 371. leta postaviti za škofa. Martin pa je sodil, da si te časti ne zasluži, zato se je ob prihodu cerkvene delegacije skril v samostanski kurnik, vendar so ga neumne gosi z gaganjem izdale. Bilo mu je zelo nerodno in v tej zadregi je počastil obiskovalce tako, da je kar malo maščevalno dal speči gosi in odpreti sod z mladim moštom, ki ga je ob tej priložnosti krstil in razglasil za zrelo vino. To se je zgodilo 11.11.371. leta v Franciji. Obred Martinovanja je prevzel ves krščanski svet, še posebej ga častimo Slovenci, saj je bil Martin doma z našega obrobja panonskih goric.

Odhod iz Škofje Loke v soboto, 11.11.2017 ob 07.30 uri in ob 08.00 iz Ljubljane

Letos nas bo sveti Martin zvabil v očarljivi svet Bele krajine, v deželo belih brez in belih narodnih noš, pa od sonca obsijanih vinogradov v goricah pravljičnih Gorjancev. Najprej si bomo ogledali Metliko, ki se ponaša s svojo metliško črnino in je ponosna na to, da je mesto prve slovenske čitalnice, prvih poklicnih gasilcev, prve godbe na pihala, prvi sedež poštne kočije in najstarejši sedež viteškega reda križarjev na Kranjskem ter mesto slavnega glasbenega roda Ipavcev. Sprehodili se bomo po stari Metliki od metliškega gradu do komende ter do cerkve sv. Nikolaja s proštijo, kjer sta svoje dni službovala mladi kaplan Janez Puhar ter župnik Friderik Baraga. Po odmoru za dopoldansko kavico ali prvi kozarec črnine, se bomo odpeljali med vinograde Gorjancev, kjer se bomo v vasi Radovica usedli v muzejske šolske klopi »OŠ Brihtna glava«, šaljivega ravnatelja Tonija Gašperiča ter tam imeli zabavno učno uro zelo stroge učiteljice s palico v roki, ki nas bo poučevala o Beli krajini. Na koncu bo gospodična učiteljica podelila »izpričevala« vsem tistim, ki bodo imeli dovolj brihtno bučo, da jim ne bo potrebno ponavljati učne ure. Po pouku bomo kar »špricali« šolsko malico in se raje podali v podzemno vinsko kleti pri Bajukovih, kjer bomo degustirali nekaj vrst belokranjski vin. Sledil bo odhod v sosednjo vas Grabrovec, kjer bomo v vaški cerkvi obiskali sv. Vrbana, zaščitniku belokranjske vinske trte, saj svetnik že stoletja stoji na oltarju z grozdom v roki in prosi za dobro letino v okoliških vinogradih. nazadnje se bomo podali na domačijo kmečkega turizma, kjer nas bodo čakali s slastno Martinovo  pojedino ter z obredom krstitve mošta ter z živo glasbo za Martinov ples. Po zaključku Martinovanja bo sledilo le še vračanje proti domu, kamor bomo prišli v bolj poznih večernih urah.

                  CENA:  75 Eur nad 40 oseb 
                               78 Eur nad 35 oseb

ROK PRIJAVE: do  12.10.2017 oziroma do zasedenosti prostih mest.

ROKI PLAČIL:  25 Eur ob prijavi,              
                          ostalo 7 dni pred odhodom
Pri plačilu akontacije se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

SEDEŽNI RED na avtobusu po časovnem zaporedju prijav.

Avtor programa in organizator potovanja:
POTOVANJA PISANEC D.O.O.
Šolska ulica 2 4220 Škofja Loka
Tel: 04 / 50 62 500
e-pošta: pisanec@pisanec.si

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so vam na voljo v agenciji ter so objavljeni na naši spletni strani www.pisanec.si.

 
 
 

Cena: od 75,00 €

 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.