04 / 50 62 500

 
 
 

Pomoč in informacije

 

Za pomoč pri rezervaciji in za ostale informacije pokličite :

04/50 62 500

ponedeljek-petek: 08.30 -16.30

ali nam pišite na:

 pisanec@pisanec.si

 
 
 
IZBERITE POTOVANJE ZASE:
 

Plečnikova Praga in Dunaj

 
  • od 275,00 €
  • 06.10.-08.10.2017 (3 dni)/Avtobus
  • Prijava do 25.08.2017
 
Datum odhoda NAD 40 OSEB NAD 35 OSEB NAD 30 OSEB NAD 25 OSEB
06/10/2017 275,00 € 285,00 € 305,00 € 330,00 €

Slovenci se vedno bolj zavedamo genialnosti Plečnikovega arhitekturnega opusa v mestu ob Ljubljanici, zaradi katerega nas obiskujejo tudi številni popotniki širnega sveta, da si ogledajo na licu mesta Plečnikovo Ljubljano. Letos praznujemo 145.obletnico njegovega rojstva in 60 let po njegovi smrti. Plečnik pa ni dal »duše« le Ljubljani ampak ga je njegova pot peljala tudi na cesarski Dunaj in v Prago, kjer ga je prvi češki povojni predsednik Masaryk imenoval za dvornega arhitekta prenove Hradčanov. Vse to so razlogi, da je letos razglašeno Plečnikovo leto in da naredimo krog do arhitektovih mojstrovin na Dunaju in Pragi, zaradi katerih je nominiran za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
1.dan : petek, 06.10.2017
ŠKOFJA LOKA - LJUBLJANA - DUNAJ
Odhod skupine iz Škofje Loke ob 6.00 uri, vstopi potnikov v Ljubljani, Celju in Mariboru ter vožnja preko Šentilja in avstrijske Štajerske do Dunaja, kamor bomo pripeli že pred opoldansko uro. Plečnik pa je prišel na Dunaj že 1894.leta in začel delati v ateljeju Otta Wagnerja, očeta avstrijske secesije. Plečnik se je kmalu uveljavil s svojimi arhitekturnimi idejami in dobil med prvimi samostojnimi naročili izgradnjo hiše Langer v četrti St.Veit blizu Schönbrunna. Fasado je izvirno okrasil z velikimi stiliziranimi vrtnicami in račkami ter navdušil Dunajčane. Sledila je Zacherl Haus, poslovno stanovanjska hiše velikega dunajskega podjetnika, ki si je dal postaviti palačo blizu katedrale sv.Štefana v samem centru Dunaja, ampak hiša se je Dunajčanom zdela kar malo preveč moderna in daleč proč od priljubljene secesije.  Izgradnja cerkve sv. Duha v okrožju Ottakring pa je Plečniku zaprla kariero dunajskega arhitekta, saj cesarju Francu Jožefu cerkev ni bila niti malo všeč, zato je cesar odslej podpiral le drugega slovenskega arhitekta Maksa Fabianija, ki je na Dunaju zgradil nekaj dopadljivih hiš in predvsem opevano palačo Uranio. Plečnik je užaljen zaloputnil vrata za Dunajem in se podal proti Pragi in domači Ljubljani, kjer je dosegel višek svoje arhitekturne in umetniške ustvarjalnosti. Ta dan bomo posvetili tudi spominu na druge naše »dunajske Slovence« kot so bili Prešeren, Cankar, Stritar, Levstik, pa dvorni bibliotekar Jernej Kopitar in oba ugledna rektorja dunajske Univerze, Fran Miklošič in Jožef Stefan. Odšli bomo na spoštljivo arkadno dvorišče Univerze, kjer bomo med drugimi zaslužnimi profesorji  poiskali spominske kipe obeh slovenskih rektorjev. S krožno vožnjo po Ringu bomo pogledali vso ostalo prestižno dunajsko arhitekturo kot so Koncertna palača, Opera, Karlova cerkev, Muzejski kompleks s spomenikom Mariji Tereziji, Sodna palača in Parlament, Rotovž, Hofburg in Parlament. V prostem času se bomo sprehodili po centru Dunaja, ki ga predstavljajo Kohlmarkt, Graben, Stephanplatz in Kärtntner Strasse, proti večeru odhod v hotel, večerja.

2.dan : sobota, 07.10.2017
DUNAJ -  BRNO - PRAGA
Po zajtrku se bomo odpeljali na češki mejni prehod Mikulov ter preko južne Moravske dosegli glavno deželno mesto Brno, ki leži med Grajskim hribom z gradom Špilberk, kjer so bili najhujši zapori v dobi Habsuržanov ter Petrovim hribom s katedralo sv. Petra in sv .Pavla.  Brno se ponaša z bogato  tradicijo kulturnega življenja, saj ima že od nekdaj vrsto gledališč, opero in prireja velike mednarodne kulturne festivale. Naš postanek bo namenjen lahkotnemu sprehodu in ogledu mestnega središča med osrednjima trgoma Svobody in Teleny trh. Po odmoru za pijačo bomo nadaljevali potovanje v češko prestolnico in prvo dejanje v Pragi bo obisk Višehrada ob Vltavi, kjer je princesa Libuše prerokovala vzpon Parge. Na Višehradu je skozi stoletja nastajalo pokopališče Slavín kot Panteon slavnih pesnikov, pisatljev, umetnikov, politikov, zato  bomo zaokrožili do grobov Dvořáka, Smetane, Čapka, Nĕmcové, Mácha, Nerude in drugih. Nato se bomo posvetili Plečniku v Pragi, saj se bomo zapeljali na Vinohrady in si ogledali verjetno najlepšo Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega, ki nas prevzame z veliko dvoransko ladjo, zgrajeno kot izrazito slovanska starokrščanska bazilika, impozantna je tudi zunanjost z neobičajnim zvonikom in dekoracijo hermelinskega plašča. Nato bomo dan zaključili v centru stare Prage z večerjo v eni izmed praških pivnic. Odhod v hotel in nočitev.

3.dan : nedelja, 08.10.2017
PRAGA -  ŠKOFJA LOKA -  LJUBLJANA
Po zajtrku se bomo odpeljali na Plečnikove Hradčane, kamor je prvi povojni češki predsednik Tomaš Masaryk povabil slovenskega arhitekta, da bi na Hradčanih odstarnil germanski arhitekturni vpliv Habsburške ere in dal grajskemu kompleksu nazaj slovansko dušo. Plečnik je tako postal  uradni češki državni arhitekt z neomejenimi sredstvi in z veliko podporo ne le samega Masaryka ampak tudi njegove hčerke Alice, ki je dala našemu arhitektu izdelati vso notranjo stanovanjsko opremo.  Že ob vstopu v grajski kompleks bomo videli dva Plečnikova lesena jambora za zastave, stebrno stopnišče predsedniškega stanovanja,  sprehodili se bomo čez prvo in tretje dvorišče z monolitom in vodnjakom sv. Jurija, po polkrožnem stopnišču se bomo spustili na vrt na Bastiji in na  Rajski vrt z veliko monolitno skledo ter videli tudi Bikovo stopnišče.  Med zunanjimi ogledi bomo na Hradčanih občudovali tudi gotsko katedralo sv. Vita in kapelo sv. Jurija, potem se bomo spustili med stisnjene ulice Male strane, okrog cerkve sv. Mikulaša in končno zakoračili na znameniti Karlov most, ki nas vedno prevzame s svojo veličastnostjo in bogatim okrasjem kipov kraljev, svetnikov in drugih velikanov češke preteklosti. Ko bomo prekoračili opevano češko nacionalno reko Vltavo, bomo pristali v meščansko bahavi četrti Stare Mesto, kjer baročne fasade kar tekmujejo za svoj prestiž. Znašli se bomo na trgu Staromestske namesti v centru zlate Prage, saj nas bodo obdajali pozlačeni okraski gotsko ošiljenih stolpičev na Tynskem hramu in rotovžu, na praškem »orloju«  ter drugih palačah. Sredi dneva bomo imeli nekaj prostega časa za oddih, pijačo in priložnostni prigrizek ali za samostojno potepanje po Pragi, ki zadnja leta vsa prenovljena blesti v podobi velemestne prestolnice. Zgodaj popoldne bomo zapustili Prago ter se začeli vračati po avtocestah proti Škofji Loki in Ljubljani.

CENA : 275 Eur                                        najmanj 40 oseb

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz, cestne takse, stroški voznika
- 2x hotelska nočitev z zajtrkom 3*/4*, dvoposteljne sobe
- 2x večerja - vodenje, licenca GZS - lokalno vodenje v Pragi
- osnovno nezgodno zavarovanje - agencijska storitev in DDV

Cena ne vključuje:
- strošek prijave                     15 Eur
- enoposteljna soba               55 Eur

Dodatna zavarovanja:
- odpovedni riziko v primeru višje sile 16 Eur*  
*premija zavarovanja rizika odpovedi je odvisna od cene potovanja glede na udeležbo
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini   (individualno/skupinsko)
- celosten paket zavarovanja/odpovedni riziko + zavar. z asistenco v tujini (individualno / družinsko)

ROK PRIJAVE: 25.08.2017 oziroma do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave možne le na vprašanje o prosti kapaciteti avtobusa in hotelov.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista in podpisa pogodbe, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in  obrokov po sledečem razporedu

ROKI PLAČIL:
- ob prijavi 50  Eur
- drugi obrok do odhoda

PORAČUN:  v primeru manjše udeležbe od 40 oseb, se opravi pri plačilu zadnjega obroka  poračun, glede na dejansko število udeležencev po naslednji cenovni lestvici:
285Eur / nad 35 oseb
305 Eur / nad 30 oseb
330 Eur / nad 25 oseb
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predvidena ob najvišji udeležbi. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba po ceni aranžmaja, ki je navedena v razpredelnici.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po koncu potovanja.

Avtor programa in organizator potovanja:
POTOVANJA PISANEC d.o.o.
Šolska ulica 2, 4221 Škofja Loka
tel 04/50 62 500,
Fax 04/50 62 515
e-pošta : pisanec@pisanec.si
splet: www.pisanec.si

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo kot posebna priloga v poslovalnici, natisnjeni so v katalogu in objavljeni na naši spletni strani.

 
 
 

Cena: od 275,00 €

 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.