04 / 50 62 500

 
 
 

Pomoč in informacije

 

Za pomoč pri rezervaciji in za ostale informacije pokličite :

04/50 62 500

ponedeljek-petek: 08.30 -16.30

ali nam pišite na:

 pisanec@pisanec.si

 
 
 
IZBERITE POTOVANJE ZASE:
 

Bolgarija

 
  • letalo Ljubljana - Sofija – Ljubljana
  • od 860,00 €
  • 07.05.-13.05.2018(7 dni) / Letalo
  • Prijava do 15.03.2018
 
Datum odhoda NAD 40 OSEB NAD 35 OSEB NAD 30 OSEB NAD 25 OSEB NAD 20 OSEB
07/05/2018 860,00 € 895,00 € 930,00 € 955,00 € 970,00 €

1.dan: ponedeljek, 07.05.2018
LJUBLJANA – SOFIJA - STARA ZAGORA
Zbor potnikov v avli letališča Ljubljana, polet letala Adria Airways ob 12.05, pristanek v Sofiji ob 14.45 uri, nakar bomo pričeli z velikim krogom Bolgarije, države, ki je velika blizu 111.000 km² in šteje okoli 8 mio prebivalcev. Geografsko jedro Bolgarije je Stara planina ali gorovje Balkan, ki je dalo ime celotnemu balkanskemu polotoku med Črnim, Egejskim in Jadranskim morjem. Dežela je bila pradomovina Tračanov, potem so ji vladali Grki in Bizantinci, vse do naselitve slovanskih bolgarskih plemen v 6.stoletju, ko je nastala tudi bolgarska srednjeveška država kana Borisa ter obeh carjev Simeona in Samuela. Sledila je nadvlada Turkov, dokler se v veliki politični kuhinji evropskih velesil koncem 19.stoletja ni obnovila Velika Bolgarija kralja Borisa. Nato je državo zaznamovala komunistična diktatura Georgija Dimitrova ter Todorja Živkova, vse do nedavnih velikih družbenih sprememb v 90. letih. To popoldne se bomo zapeljali proti osrčju države v mesto Stara Zagora, kjer se bomo najprej sprehodili po centru mesta do starega rimskega foruma iz časov cesarja Avgusta Trajana, nato hotelska namestitev in večerja.

2.dan: torek, 08.05.2018
STARA ZAGORA - TUNDŽA - SKOBELOVO - KAZANLĂK - ETĂRA - CAREVEC - VELIKO TĂRNOVO
Po zajtrku bomo spoznali dolino Tundžo, kjer so že v turških časih gojili dišeče vrtnice zaradi rožnega olja in izdelovanja parfumov. V vasi Skobelovo bomo obiskali družino, ki se že iz roda v rod ukvarja z gojitvijo vrtnice »damaščanke« in s pridelavo rožnega olja. Nadaljevali bomo v Kazanlăk, središče rožne doline, znane tudi kot domovina trakijskih kraljev, saj se tukaj nahajajo kamnite kraljeve grobnice ali »tumuli«, vpisani v seznam Unescove kulturne dediščine. Potem bomo začeli vijugati po cesti na prelaz Šipka z višino 1326 metrov, kjer se je 1878 leta odvijala velika bitka med bolgarsko-rusko vojsko in turškimi bojevniki. Na vrhu Šipke je spomenik, posvečen padlim zaveznikom, v sami vasi pa stoji spominska ruska cerkev. Sledila bo vožnja v kraj Etăra, ki je dejansko muzej na prostem s prikazom ljudskega stavbarstva planine Balkan. Pozno popoldne bomo prispeli v Veliko Tărnovo, v staro prestolnico Bolgarije, v kateri se je nabralo veliko kulturnih znamenitosti, med katere sodita tudi obe cerkvi sv. Nikolaja ter sv. Cirila in Metoda. Samo mesto ima slikovito lego v meandru reke Jantre, najprijetnejši del mesta pa je vsekakor četrt Varoš s Samovodsko čaršijo, kjer so vedno cveteli bazarski posli med slovanskimi in turškimi trgovci. Odsev zlatih časov tega mesta so številne hiše nekdanjih bogatih meščanov. Najlepši pogled na Tarnovo bomo imeli z trdnjave Carevec, kjer je bil v času bolgarskega kraljestva sedež kraljev, plemstva, patriarha, diplomatov in vojske. Po bitki pri reki Marici je vladarska trdnjava padla v roke Turkov. Po ogledu obnovljenih ruševin Carevca, se bomo namestili v hotelu, večerja.

3.dan: sreda, 09.05.2018
VELIKO TĂRNOVO - ARBANASI - MADARA - PLISKA - POBITI KAMANI - VARNA / ČRNO MORJE
Po zajtrku se bomo zapeljali v bližnjo vas Arbanasi, ki je primer tradicionalne vasi albanskih pribežnikov ki so ostali zvesti krščanstvu in niso hoteli slišati za islam turških gospodarjev. Kraj je kasneje razvil številne dejavnosti, zlasti usnjarstvo in navezal trgovske stike z indijskimi in perzijskimi trgovci. Obogatele družine so si gradile lepe hiše in darovale za okoliške cerkvice, med katerimi je tudi mala cerkev Jezusovega rojstva, bogato poslikana s freskami. Nadaljevali bomo v severno Bolgarijo v mističen kraj Madara z neolitskimi naselbinami kamnitih votlin. Kasneje so se tukaj naseljevali pogani in potem  kristjani, ki so za sabo puščali kapelice ter v živo skalo klesane reliefe, med katerimi je najbolj znan »jezdec z Madare«. Sedaj velja Unescova Madara v Bolgariji za najmočnejšo cono sevanja pozitivne energije. Naslednji postanek bo namenjen Pliski, stari prestolnici prvega bolgarskega cesarstvo z ruševinami obeh vladarskih palač, bazilike ter ulic in hiš davnih stanovalcev. Malo naprej bomo videli zanimivo igro narave, saj so nenavadni Pobiti Kamani pravi gozd naravnih kamnitih stebrov sredi uravnane peščene pokrajine in so resnični geološki fenomen. Proti večeru bomo dosegli Črno morje, hotelska namestitev in večerja v priljubljenem obmorskem letovišču Varna.

4.dan: četrtek, 10.05.2018
VARNA - NESEBAR - POMORIE – PLOVDIV
Po zajtrku bomo s krožno vožnjo raziskali Varno, ki je vedno bila vodilno bolgarsko črnomorsko pristanišče. Sedanji razvoj gre v smeri velikega turističnega razvoja, zlasti v pasu peščenih plaž Zlati peski, kjer so nanizani hoteli in zdravilišča z mineralno vodo. Nato se bomo odpeljali proti jugu, do še bolj zanimivega letoviškega mesta Nesebar, ki je s svojo lego na koncu polotoka, resnično slikovit ter romantičen kraj, zapisan v seznamu Unescovih znamenitosti. Arhitekturna kombinacija kamna in lesa napravi hiše zelo zanimive, zaradi omejenega prostora na majhnem polotoku, pa so ulice ozke in hiše visoke ter brez značilnih notranjih dvorišč. Stari Nesebar je bil od nekdaj kraj ribištva in trgovanja, pa tudi prvi obmorski kraj, ki so ga koncem 19.stoletja začeli obiskovati boemski letoviščarji, bogate meščanske družine in tudi kronane glave. V socialistični eri je bil Naseber rezerviran le za družine komunističnih veljakov vseh prijateljskih držav vzhodnega bloka. Med sprehodom po starem delu mesta, bomo zavili tudi v kakšno od malih cerkvic, nato bo sledila vožnja še bolj proti jugu črnomorske obale, v še eno lepo mesto Pomorie, ustanovljeno kot davna kolonija starih Grkov. Mesto leži na koncu skalnatega polotoka in na robu obsežnih solin, kjer so želi sol že v 15.stoletju, zato bomo vstopili tudi njihov solinarski muzej. Sledila bo le še tranzitna vožnja preko Trakije do mesta Plovdiv, hotelska namestitev in večerja.

5.dan: petek, 11.05.2018
PLOVDIV - KOSTANDOVO - DARKOVO - BANSKO
Po zajtrku si bomo ogledali zgodovinsko mesto Plovdiv, ki ga je dal zgraditi Filip Makedonski na sedmih gričih ob reki Marici. Stari Plovdiv je najbolj zanimivo mesto Vlaške nižine, njegovo preteklost bomo odkrivali v etnografskem muzeju in seveda na ulicah mestnega jedra, kjer se nahaja tudi glavna cerkev sv. Konstantine in sv. Elene. Ogledali si bomo tudi stadion in antični teater kot dediščino Rimljanov. Pot nas bo nato vodila v gorski svet bolgarskih Rodopov, v vas Kostandovo, znano po obrt izdelovanja tako lepih preprog, da se je na seznamu slavnih kupcev znašla celo kraljica Elizabeta II. Naslednji postanek bomo imeli v kraju Darkovo, kjer si bomo ogledali zbirko zanimivih fosilov v paleontološkem muzeju. Sledila bo vožnja v Bansko, v preteklosti znano središče hribovskega trgovanja s tobakom, vinom, začimbami in olivnim oljem z obal Egejskega morja ter z živino, krznom, usnjem in platnom gorskega sveta. Ti stari trgovski časi so zamrli in Bansko je sedaj najbolj znano bolgarsko zimsko športno središče z lego pod planjavami mogočnega gorstva Pirin. Zvečer hotelska namestitev in večerja.

6.dan: sobota, 12.05.2018
SANDANSKI - MELNIK - RILA - SOFIJA
Po zajtrku se bomo z Banskega odpeljali v stisnjeno dolino  Kresna in dalje ob reke Strumi do mesta   Sandanski, ki že od rimskih časov slovi po toplih vrelcih ter mineralni vodi in velja za rojstni kraj Spartaka, ki je Rimljanom zakuhal gladiatorski upor. Nadaljevali bomo do najmanjšega bolgarskega mesta Melnik, ki je sicer nekoč štel na tisoče prebivalcev, sedaj pa jih tam živi le še nekaj sto. Pokrajinsko je področje zanimivo zaradi nekakšnih stožcev peščenjakov, v katere so domačini izdolbli vinske kleti. Melnik je namreč že od 13.stoletja dalje slovel kot mesto vina, ki so ga pridelali iz  temno modrega grozdja in z njim ekskluzivno trgovali le s trgovci iz Dubrovnika. Pretežno grško prebivalstvo se je v času turške nadvlade razgubilo in šele sedaj se Melnik obnavlja in ponovno postaja atraktivno mesto sredi vinskih goric. Zavili bomo v muzejsko hišo Kordopulov in si privoščili kozarček »rdečega melnika« v eni izmed vinskih kleti. Nato bomo nadaljevali s potovanjem proti gorovju Rila, ki z 2925  metri postane najvišja gora Bolgarije. Ogledali si bomo samostan Rila, ki kotira zelo visoko na Unescovem seznamu. Samostan je ustanovil sveti Ivan Rilsk kot najpomembnejše središče  bolgarskega pravoslavja in kot center ohranjanja bolgarskega jezika, pismenosti in kulture. Po ogledu samostana, se bomo odpeljali v Sofijo, hotelska namestitev in večerja oziroma fakultativna večerja v narodni restavraciji z glasbo in folklornim programom.

07.dan: nedelja, 13.05.2018
SOFIJA - LJUBLJANA
Po zajtrku si bomo s krožno vožnjo ogledali zanimivosti bolgarske prestolnice, med katerimi so  narodno gledališče, hram kulture ter tudi palača nekdanje komunistične partije, ki je zelo prepoznaven primer impozantne stalinistične arhitekture. Vsekakor bomo videli tudi katedralo Aleksandra Nevskega, posvečena velikemu ruskemu knezu in svetniku iz Novgoroda ter za Bolgare veliko pomembnejšo cerkvico sv. Sofije, po kateri je prestolnica tudi dobila svoje ime. Nazadnje se bomo zapeljali še na mali izlet pod planino Vitoša, da si bomo ogledali še en biser Unescove zakladnice, kar je cerkvica Bojana, vrhunski primer srednjeveškega fresko slikarstva. Sledil bo odhod na letališče, polet letala Adria Airways ob 15.30 uri in pristanek na ljubljanskem letališču ob 16.10 uri.

CENA: 860 Eur                                                                         najmanj 40 oseb

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana - Sofija/ Sofija - Ljubljana
- letališka taksa 86 Eur / točen znesek vseh letaliških taks bo znan 10 dni pred odhodom, v programu je naveden znesek, veljaven na dan priprave programa
- avtobusni prevoz po programu, cestne takse, parkiranja
- 6x polpenzion, hoteli 4*/ 5*, dvoposteljne sobe
- degustacija v vinski kleti Melnik
- slovenski vodnik, licenca GZS
- bolgarski vodnik /ang.lezik/
- nezgodno zavarovanje potnikov in prtljage
- organizacijska storitev agencije in DDV

Cena ne vključuje:
- strošek prijave                                                                                                                             15 Eur
- enoposteljna soba za 6 nočitve                                                                                                 115 Eur
- 20 x vstopnine cca.                                                                                                                     55 Eur
Skobelovo destilarna, Kazanlak grobnice, Boiana cerkev, Plovdiv etnografski muzej, Plovdiv teater, Plovdiv St.Constantine, Etara etno vas, Carevec trdnjava, Arbanasi cerkev, Pliska, Madara, Pobiti kamani, Nessebar cerkev, Pomorie soline, Kostandovo preproge, Dorkovo paleon, muzej, Kordopulova hiša, Rila samostan, cerkev sv.Sofije, Sofija George Rotunda  

Fakultativa:
- doplačilo za večerjo v narodni restavraciji v Sofiji z glasbo in folkloro v Sofiji:                          20 Eur

Dodatna zavarovanja:
- odpovedni riziko v primeru višje sile                                                                                           46 Eur
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (individualno/skupinsko)
- celosten paket zavarovanja / odpovedni riziko + zavarovanje z asistenco v tujini (individualno / družinsko): 57 Eur

ROK PRIJAVE: do zasedenosti prostih mest oziroma do zaključka razpisa 15.03.2018.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav.

PRIJAVA je veljavna z izpolnitvijo prijavnega lista, na osnovi katerega vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov.

ROKI PLAČIL:
- akontacija ob prijavi: 200 Eur
- ostali obroki po predračunu do odhoda.
Pri plačilu akontacije, se obračuna tudi strošek odpovednega rizika, če ga stranka naroči v prijavnem listu.

PORAČUN: v primeru manjše udeležbe od 40 potnikov, se pri plačilu zadnjega obroka napravi poračun glede na dejansko število udeležencev po naslednji cenovni lestvici:
895 Eur / nad 35 oseb
930 Eur / nad 30 oseb
955 Eur / nad 25 oseb
970 Eur / nad 20 oseb
Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predviden za najvišjo udeležbo. Potnik nepreklicno soglaša, da ne more odstopiti od pogodbe, če bo ob koncu razpisa manjša udeležba po ceni aranžmaja, ki je naveden v razpredelnici.

POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po koncu potovanja.

Avtor programa in organizator potovanja:
POTOVANJA PISANEC d.o.o.
Šolska ulica 2, 4220 Škofja Loka
T.04/50 62 500
F:04/50 62 515
e-m:pisane@pisanec.si

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in pogodbe, ki je sklenjena z izpolnitvijo prijavnega lista in so vam na voljo v poslovalnici kot priloga programa, objavljeni v katalogu oziroma na naši spletni

 
 
 

Cena: od 860,00 €

 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.